Gezocht: kandidaten om enkele zinnen te vertalen naar… het West-Vlaams

Redactie KW

De vraag kadert in een onderzoek van de vakgroep taalkunde van de universiteit in Gent.

Initiatiefnemers voor de enquête zijn – uiteraard – twee naar Gent uitgeweken West-Vlamingen actief aan de vakgroep taalkunde: Ann-Sophie Ghyselen (uit Langemark-Poelkapelle) en Roxane Vandenberghe (uit Adinkerke). De enquête bestaat uit een korte reeks zinnetjes en bedoeling is dat de respondenten die, in hun eigen woorden, ‘vertalen’ naar hun dialect.

De hele vragenlijst doorlopen duurt een tiental minuutjes, de onderzoekers hopen zoveel mogelijk respondenten uit zoveel mogelijk verschillende gemeenten in West-Vlaanderen te kunnen bereiken. Of je nu nog in West-Vlaanderen woont of niet, doet er niet toe. Belangrijk is vooral dat je in West-Vlaanderen opgegroeid bent.

Het doel van de enquête, is nog even confidentieel, maar Ann-Sophie Ghyselen en Roxane Vandenberghe zijn dialectologen die werken rond dialectinnovatie. Concreet gaan ze op zoek naar taalvariatie en bepaalde veranderingen. “We willen een specifiek fenomeen nagaan, maar kunnen daar nu logischerwijs nog niets over kwijt”, klinkt het.

En of ze op de campus zelf West-Vlaams dan wel algemeen Nederlands spreken? “De West-Vlamingen hier spreken direct West-Vlaams tegen elkaar”, beaamt Ann-Sophie Ghyselen de vermoedens. “Er is nog wel eens geprobeerd om standaardtaal te gebruiken, maar dat hielden ze hier maar een dag vol.”

(FV)

De enquête vind je via deze link: https://goo.gl/forms/KypHU1O4UVXv65v53

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier