Gezocht: eigooier die buurt terroriseert want buurtbewoners reageren radeloos

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het is een mysterie dat ondertussen al de inwoners van zowel Groot-Menen als Wevelgem in de ban houdt. De wildste theorieën doen de ronde en enkelingen denken ondertussen het raadsel te hebben opgelost. De realiteit is dat zowel slachtoffers als politie volledig in het duister tasten. “Wie is de eigooier van Lauwe en Rekkem?”

Al grappend werd her en der al gesproken over een maandelijkse traditie, een gewoonte zoals de zondagmarkt of de vrachtwagens die het centrum doorkruisen. Eén weekend per maand worden bewoners van de grensgemeenten wakker met een ontbijt van eieren, niet op bed gebracht maar tegen de gevel gegooid. Dirk Vervenne (67) uit de Dronckaertstraat kreeg er ondertussen al twee keer mee af te rekenen.

Stempel op de eieren

“Het was deze keer mijn buurvrouw die zondagmorgen aanbelde om te zeggen dat het weer prijs was”, klinkt het met enige verzuchting. “De vorige keer kleefden de eieren tegen mijn gevel, deze keer was het mijn raam dat de prijs in ontvangst mocht nemen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het gewoon om een kwajongensstreek gaat en dat de dader of daders begrijpen dat het ondertussen niet leuk meer is. Uiteindelijk belde ik de politie niet, want meer dan wat poetswerk had ik niet op te knappen. Maar bij de vorige aanval kregen enkele buurtbewoners er ook te verwerken, in volle zomerperiode, op een woning die ze wilden verhuren. Omdat die mensen daar niet meer wonen, merkten ze het ook niet meteen op. De felle zon zorgde ervoor dat het kleverige goedje onuitwisbare vlekken heeft gemaakt op de raamkozijnen. Dat is al niet meer om te lachen, niet?”

We zijn allemaal jong geweest, maar dit slaat toch alles – Slachtoffer Marjolein Vermeersch

Lauwenaar Marjolein Vermeersch (33) mocht zichzelf ook al bij de gelukkigen rekenen en belde wel de politie. “Het is ondertussen ook al de eerste keer niet meer en het worden er steeds meer en meer”, vertelt ze met een stevige dosis onbegrip. “Dit keer werden er vijf eieren tegen onze gevel gegooid en troffen we er ook op het terras aan. Onze directe buren kregen er al mee te maken en ook mensen verderop in de straat mogen zich al tot de slachtoffers rekenen. We zijn allemaal jong geweest, maar dit slaat toch alles. Telkens opnieuw mogen we de boel opkuisen en we hebben er geen idee van wat we fout hebben gedaan om telkens opnieuw geviseerd te worden.”

Gezocht: eigooier die buurt terroriseert want buurtbewoners reageren radeloos
© CLL

Nele Herman, die wat verder in de Leopold Sabbestraat woont, moest eveneens haar poetsgerief tevoorschijn toveren. “In Lauwe werden we gespaard, maar we zijn wel een woning aan het verbouwen in de Dronckaertstraat in Rekkem, pal tegen de Franse grens. We hoorden van de buren dat ook daar de gevel met eieren werd bekogeld.”

Camera installeren

Marjolein was niet de enige die deze keer de politie verwittigde. Niet minder dan negen keer werd de politiezone opgebeld, onder wie een iemand uit Wevelgem die zich ook als slachtoffer kenbaar maakte. “Niemand heeft ook maar enig idee wie die eigooier is, maar er valt wel iets op: toen we de resten van de eieren aan het opkuisen waren, merkten we op dat ze voorzien waren van een stempel. Dat wil dus zeggen dat die persoon eerst naar de winkel gaat, een grote hoeveelheid eieren koopt om ze dan nadien tegen gevels en ramen te gaan gooien”, zucht Marjolein, voor wie dit detail de hele zaak nog zuurder maakt.

Vijf gezinnen belden de politie, heel wat anderen deden dat niet, maar posten wel foto’s op Facebook. “We spreken hier toch al snel over twee grote trays met eieren die werden gegooid. Dit zijn toch al geen kinderstreken meer. Enkele buren zijn het ondertussen spuugzat en overwegen om een camera te installeren, zodat ze de dader op heterdaad kunnen betrappen. Iemand die trouwens midden in de nacht met zoveel eieren op stap is, zal snel opvallen.”

Gezocht: eigooier die buurt terroriseert want buurtbewoners reageren radeloos
© CLL

De politie was er, na de eerste meldingen, als de kippen bij, maar tast op dit ogenblik nog in het duister over het wie en waarom. “Dit is natuurlijk geen grote criminaliteit, maar is uiterst irritant voor de getroffen mensen.”

Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse van politiezone Grensleie roept dan ook iedereen op om tips te geven of verdachte handelingen meteen te melden. “Alle info die we kunnen krijgen, kan ons alleen maar helpen bij het opsporen van wie hierachter zit. Een speciale rol kan hierin gespeeld worden door onze wijkagenten. Niemand hoeft te aarzelen zijn of haar wijkagent aan te spreken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier