Een dierenartsenpraktijk uit Torhout is op zoek naar de eigenaar van een ezel die maandag bij hen werd binnen gebracht. De politie kon het dier vatten na een nachtelijke wandeling. Waarschijnlijk legde hij enkele kilometers af, want op sociale media valt te lezen dat hij van Gits tot in Torhout gesignaleerd werd. Het dier werd uiteindelijk in Torhout door de politie gevat, waardoor vermoed wordt dat hij zijn wandeling in de buurt van Gits gestart is.

De eigenaar komt niet opdagen

"Hij was dan ook behoorlijk vermoeid toen hij bij ons aankwam", zegt Jo Waspyn, assistent dierenarts in De Toren. "Maar ondertussen is hij weer uitgerust en kerngezond." Alleen, het dier zit al drie dagen in de praktijk. De eigenaar komt namelijk niet opdagen. Ondanks verwoede pogingen via sociale media kon de dierenartsenpraktijk die ook nog niet terugvinden. "En dat wordt wel wat problematisch", klinkt het. "Wij zijn natuurlijk geen dierenopvang. En wij willen hem dan ook zo snel mogelijk terug thuis krijgen. Maar voorlopig brachten de tips die we kregen nog niets op. Wij hebben zelf ook een ruim netwerk van eigenaars van ezels, maar ook bij hen zijn er geen dieren weg."

Ook bij de politie van de zone Kouter volgen ze de situatie verder op. "Het duurt toch opvallend lang", zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. "Het gaat hier wel om een ezel, hé. Dat heeft niet iedereen. Dus je zou verwachten dat een eigenaar wel merkt dat die weg is."

Het dier is niet gechipt, wat in principe nochtans wel verplicht is. Daardoor kunnen de dierenartsen ook niet onmiddellijk een eigenaar traceren. "Het gaat om een gecastreerde hengst", zegt dokter Waspyn. "Dus het dier werd wel degelijk goed verzorgd. Mogelijk is de eigenaar niet in het land en heeft die daarom nog niets gemerkt. Ofwel gaat het om een dier dat in een kudde zit, waardoor het ook nog niet onmiddellijk opviel dat er één minder zat."

(TL)