Gezinsbond zet mee schouders onder Week van de Groeilamp: Blotevoetenpad ontdekken

De Gezinsbond steekt haar schouders onder de wandeling van het Huis van het Kind. We zien v.l.n.r. Killy Haezebrouck, Martine Van Dierdonck, Marlieve Rommel en Annick Debonné.© (Foto Jan)
De Gezinsbond steekt haar schouders onder de wandeling van het Huis van het Kind. We zien v.l.n.r. Killy Haezebrouck, Martine Van Dierdonck, Marlieve Rommel en Annick Debonné.© (Foto Jan)
Redactie KW

Van 16 mei tot het eind van de maand organiseren de Huizen van het Kind van Pittem, Ruiselede, Meulebeke en Wingene in het kader van de ‘Week van de Groeilamp’ een wandelroute met raamverhaal. Met een blotevoetenpad wil de Pittemse Gezinsbond zijn schouders mee onder dit initiatief steken.

Van 16 tot 23 mei organiseert het Expertisecentrum voor Opvoedingsondersteuning de Week van de Groeilamp. In die week staat iedereen, die betrokken is bij de opvoeding van kinderen en jongeren, centraal. Er is ook aandacht voor de plekken en instanties waar ouders terecht kunnen, die eventjes de weg kwijt zijn in de opvoeding.

De Huizen van het Kind van Pittem, Ruiselede, Meulebeke en Wingene werden tegen die achtergrond opgericht en willen ouders bijstaan bij de opvoeding en hen een plek bieden waar ze terecht kunnen met vragen. Twee jaar geleden werd hiervoor een intergemeentelijk samenwerkingsverband aangegaan.

Interactieve wandeling

“De vier huizen hebben de Week van de Groeilamp te baat genomen om van 16 mei tot het einde van de maand een interactieve wandeling te organiseren, gebaseerd op het boek ‘Het huis met de gele deur’ van Hanne Luyten”, vertelt schepen van Kinder-, Jeugd- en Gezinsbeleid Annick Debonné. “Centraal in dit kleurrijk prentenboek op rijm staat een groot gezin van zeven kinderen en twee mama’s. Het boek gaat over hun beslommeringen en gebeurtenissen in het alledaagse, gewone leven. Op basis van dit boek werd er een wandeling van zo’n 5km uitgewerkt. Onderweg moeten de kinderen opdrachtjes uitvoeren of spelletjes doen, maar krijgen de ouders via tips en wist-je-datjes info over opvoeden en hulp die hierbij mogelijk is.”

De ouders krijgen via tips en interessante wist-je-datjes ook info over opvoeden

“De Pittemse wandeling start aan de bibliotheek en kan vrij gedaan worden tot eind mei. Aan de bib staat een kastje waarin één gele schuif zit. Hierin zitten de voorleesboeken en de bijhorende invulboekjes. Op het einde van de wandeling kan een contactformulier ingevuld worden en uit al die formulieren wordt per gemeente een winnaar getrokken, die een gesigneerde versie van het boek en een leuk gadget ontvangt. Voor de praktische uitwerking kunnen we ook rekenen op de Gezinsbond.”

“Aangezien de werking van het Huis van het Kind nauw aansluit bij onze doelstellingen, hebben wij niet lang geaarzeld om mee onze schouders hieronder te steken”, pikt Gezinsbondvoorzitter Killy Haezebrouck in.

Blotevoetenpad

“Bij het nadenken over een gepaste activiteit kwamen we al snel uit bij een blotevoetenpad. Dit is een soort ‘pad’ van allerlei bakjes en matjes, waarin en waarop zich zogenaamd sensopatisch materiaal (gericht op de zintuigen en het voelen) bevindt, zoals zand, schors, kleine kiezels, rijst… Op zondag 16 mei en maandag 24 mei zullen we van 13.30 tot 17 uur een dergelijk pad aanleggen op het grasveldje naast het kerkhof in de Koolskampstraat. We zullen ook aanwezig zijn met een stand, waar info rond de werking van de Gezinsbond zal kunnen verkregen worden.” (JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.