Gezinsbond zet corona-acties in de kijker in regio Roeselare

Pol Gheysen, Riet en Geert Deraeve en Arnold D'Haene. (foto SBR) © Stefaan Beel
Redactie KW

Op 15 mei, op de Internationale Dag van het Gezin, zette de Gezinsbond meer dan 200 initiatieven in de kijker die zich in deze coronaperiode voor gezinnen hebben ingezet. “De Gezinsbond koos de initiatieven niet zelf”, zegt Elke Valgaeren, diensthoofd van de studiedienst. Via een online nominatieformulier kon iedereen zijn of haar school, sportclub, buur, onthaalouder, noem maar op, nomineren.

“Veel gezinnen hebben het vandaag zwaar, ze moeten veel schoteltjes in de lucht draaiende houden”, vervolgt Elke. Ze werken in de zorg, in andere essentiële sectoren of ze werken van thuis. Ze moeten voor het eigen gezin zorgen, voor de was en de plas, de boodschappen doen voor hun oudere familieleden, hun kinderen begeleiden bij de preteaching, enzoverder. Met deze actie willen we hen een hart onder de riem steken.

We kregen in het totaal 230 nominaties binnen. Zoals handige tips die de school met haar leerlingen deelt, de online trainingsschema’s van de sportclub, de leuke dansopdrachten van de juf, de zoektochten van de jeugdbewegingen, de buurt die samen van op afstand zingt… “Alle genomineerde initiatieven krijgen een attentie. 120 van hen hebben we op vrijdag 15 mei verrast met een mooie, duurzame plantenbak”, besluit mevrouw Valgaeren.

Webcam en chat

Eén van de 120 is Kloen vzw, met Geert en Riet Deraeve uit de Stormstraat, de initiatiefnemers en blijvende bezielers. Daphny Verhelle uit Hooglede is Kloen vrijwilligster en heeft hen voorgedragen, omdat ze zich al vele jaren onbaatzuchtig en met veel enthousiasme met uiteenlopende initiatieven blijven inzetten voor een betere wereld, speciaal voor het zieke kind. De bekende ziekenhuisclowns zijn hier een voorbeeld van.

“In deze coronatijd was een aantal van onze klassieke initiatieven niet mogelijk”, vertelt Geert Deraeve. “We kwamen al snel met iets nieuws. Kinderen kunnen nu webcammen en chatten met Loesje. Line Vanwassenhoven, alias Loesje, is de stuwende kracht van Het Clownhuis. Het digitale Clownhuis is een perfect alternatief om zieke kinderen thuis of in het ziekenhuis een leuk ontspanningsmoment te bezorgen. Met Kloen hebben we ook door toedoen van Mik Deraeve (Midex Safety en Swantex Textiles) voor 40 000 euro aan beschermmateriaal aan alle woonzorgcentra van Roeselare kunnen uitdelen. Deze gulle schenking zorgde voor veel blije gezichten. De vele vrijwilligers van Kloen hebben de afgelopen weken niet stilgezeten.

Er waren de acties met cuberdons en paaseitjes, maar die hebben door de lockdown moeilijker de weg naar de consument gevonden. Het overgrote deel werd door vele Kloen-handen, onder strikte hygiënische omstandigheden, in duizenden zakjes verpakt en als dank aan zorg- en hulpverleners in ziekenhuizen, zorginstellingen, woonzorgcentra, materniteiten en kinderafdelingen verdeeld.

Arjoentje

Nieuw is tenslotte dat men Kloenclown Arjoentje via een livestream aan het werk kan zien. Na enkele interactieve filmpjes kunnen de kinderen al hun vragen kwijt aan clown Arjoentje.

“Dat alles blijven we met alle vrijwilligers doen voor de lach bij het (zieke) kind”, besluit Geert. (AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.