Gezinsbond Pervijze beperkt noodgedwongen activiteiten: De paashaas moet zijn ronde in de auto doen

Het ondanks alles enthousiaste bestuur van de Gezinsbond van Pervijze. Van links: Evy Bogaert, Christiane Dezeure, Paula Demolder, Marieke Uzeel, Annelies Baelde en Magda Tavernier. (foto AC)©type=
Het ondanks alles enthousiaste bestuur van de Gezinsbond van Pervijze. Van links: Evy Bogaert, Christiane Dezeure, Paula Demolder, Marieke Uzeel, Annelies Baelde en Magda Tavernier. (foto AC)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

De Gezinsbond van Pervijze bestaat al 93 jaar. Vorig jaar vielen er vanzelfsprekend veel activiteiten in het water, dit jaar blijft een groot vraagteken. Hopelijk kan de paashaas op Pasen een rondritje in de auto maken.

Toen de Gezinsbond van Pervijze startte in 1928, waren er op de 1.200 inwoners meteen vijftig leden. “Het eerste bestuur bestond uit een voorzitter, twee erevoorzitters, twee ondervoorzitters, een schatbewaarder, een afgevaardigde van de pastoor, en vijf bestuursleden”, vertelt secretaris-penningmeester Paula Demolder “Nu bestaan we 93 jaar en tellen we zeven bestuursleden en 101 leden. Ondertussen kwamen de afdelingen Avekapelle en Lampernisse bij onze afdeling. Vroeger werd er maar één activiteit georganiseerd, namelijk de algemene vergadering. Nu organiseren we, in normale omstandigheden, verschillende activiteiten. Vorig jaar konden we een tweedehandsbeurs organiseren en een aperitiefwandeling met een gids, maar vele activiteiten konden door de gekende coronamaatregelen niet doorgaan.”

“We hadden een kookles voor tieners gepland, de start van ons fietsseizoen, met Pasen hadden we de paasklokken uitgenodigd, de daguitstap…: allemaal dingen die zorgvuldig gepland waren en waarvoor mensen al inschrijvingsgeld hadden betaald dat ze uiteraard terugkregen maar die dus moesten worden geannuleerd”, vertelt voorzitter Evy Bogaert.

Uitgeregend

Maar het was niet allemaal kommer en kwel.

“In mei konden we heel even ons fietsseizoen weer oppakken”, zegt Evy Bogaert. “Ook het bezoek aan het Warandehof in Gijverinkhove kon doorgaan; jammer genoeg was het toen slecht weer en moesten de fietsers na een half uur terug naar huis rijden, droge kleren aantrekken en met de auto naar ginder rijden, maar het was best wel fijn. In augustus fietsten we tijdens een dagtrip richting Torhout en Ichtegem, onder een stralende zon; dat was heerlijk.”

In augustus hebben we nog een fietstocht in de zon gemaakt: dat was héérlijk!

“Als gezinsbond zijn we ook heel erg begaan met de veiligheid van onze kinderen en dus plaatsten we, net voor de start van het nieuwe schooljaar, aan de ingang van de lagere school in Pervijze twee ‘Veilige Viktors’, die felgele mannetjes die het aankomend verkeer wijzen op de aanwezigheid van de school. En ons avondfietsseizoen hebben we op 10 september kunnen afsluiten met een etentje. Dat was dan toch al iets.”

“Helaas konden de wijn- en kaasavond in samenwerking met Femma, het gezond ontbijt en de kleuterturnlessen niet doorgaan. We waren ook van plan om kooklessen voor mannen te organiseren, maar ook dat is in het water gevallen. Zelfs de algemene vergadering werd afgelast.”

Voorverpakte eitjes

Wat het dit jaar wordt, is een groot vraagteken.

“Onze eerste activiteit dit jaar is met Pasen”, vertelt Paula Demolder. “Op 4 april hebben we de paashaas uitgenodigd. Door de coronamaatregelen zal de paashaas nergens persoonlijk langsgaan, maar wordt hij door onze voorzitter in een auto rondgebracht in de hoofdstraten van Avekapelle en Pervijze. Twee bestuursleden zullen voorverpakte paaseitjes ronddelen. Voor de rest van het jaar is het echt nog koffiedik kijken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.