Gezinsbond blaast 100 kaarsjes uit in oc Mandelroos

Het 100-jarig bestaan van de Gezinsbond werd door het bestuur uitbundig gevierd samen met tal van genodigden. © CLY
Redactie KW

De plaatselijke afdeling liet de 100ste verjaardag van de Gezinsbond Oostrozebeke niet zomaar voorbijgaan. Er werd een groot feest op touw gezet in de grote zaal van Mandelroos waarop meer dan honderd genodigden werden verwacht. Na het academisch gedeelte met verschillende sprekers werd een verzorgde receptie aangeboden. Eén ding is zeker: de Oostrozebeekse afdeling met zijn 130 leden is na 100 jaar nog altijd springlevend. Voorzitter Guido Deguffroy opende het feestgebeuren met een overzichtstoespraak.

“We zijn een vereniging die gezinnen samenbrengt. Veel archieven zijn er niet maar de inzet van Albriek Soenens, Remi Van Ackere en Michel Vanbosseghem waren de start van de Gezinsbondbond Oostrozebeke. De vereniging startte als bond van de kroostrijke gezinnen. Vroeger kon je ook gelauwerd worden met een gezin van 10 kinderen. In de jaren zeventig veranderde de naam in ‘bond van grote en jonge gezinnen’.”

“Er werd steeds hard geijverd voor het welzijn van de gezinnen, zoals de kinderbijslag voor alle kinderen. Er werd ook hard geijverd voor de afschaffing van de toen verplichte legerdienst. Maar er was meer zoals de zegeltjes bij gezinsvriendelijke winkels en de verminderingskaart aan halve prijs voor de treinreizen. In de jaren negentig veranderde de naam nogmaals in Gezinsbond.”

Werking

Met onze werking in Oostrozebeke willen we voor alle gezinnen iets betekenen zoals met de jaarlijkse aanplanting van het geboortebos, knutselen, kookles, zwemles, fietsen, wandelen, paaseierenraap, tweedehandsbeurs, zomerbar enz. Daarnaast hebben we nog onze diensten zoals kinderoppas, verkooppunt van treinpassen, lijnkaarten en filmkaarten, spaarkaart en het bonnenboekje van de regio Deinze-Tielt waarmee men kan sparen. Ik zou willen besluiten met een oproep naar personen met een talent om zich vrijwillig te komen inzetten voor de vereniging.”

Burgemeester Luc Derudder mocht het academisch gedeelte afsluiten. Hij herinnerde zich best nog het bezoek van wijlen meester Michel Vanbosseghem toen zijn eerste kind geboren werd. “Het is de verdienste van de oud meester dat ik tot op heden nog altijd lid ben van de Gezinsbond.” Hij dankte de vereniging voor het organiseren van tal van activiteiten op de gemeente. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier