Zes generaties Georges in Brouwerij Deca: “Georges en Marius zullen opgroeien tussen het bier”

© RVL
© RVL
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Nicolas Christiaens en Katrien Sampers van Brouwerij Deca mochten op 23 april de tweeling Georges Arthur en Marius op de wereld verwelkomen. Door hun oudste zoon Georges te noemen houden ze een brouwerstraditie in stand die ontstaan is eind 19de eeuw. Daarmee brengen ze ook een eerbetoon aan Georges ‘Jo’ Christiaens, de vader van Nicolas die in december 2013 overleed bij de zware kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke.

Niet veel mensen weten dat de officiële voornaam van Nicolas Christiaens van Brouwerij Deca in Woesten eigenlijk Georges is. “In het vaccinatiecentrum werd maandag inderdaad ‘Christiaens Georges’ afgeroepen toen het mijn beurt was om een prik te krijgen”, grijnst Nicolas. “Maar iedereen spreekt me aan met mijn roepnaam Nicolas. Niemand zegt eigenlijk Georges. Op die manier pakken we het ook aan bij Arthur. Zijn roepnaam is Arthur, maar officieel is dat eigenlijk zijn tweede voornaam.”

Ook bij Bockor

Georges Arthur is ondertussen de zesde generatie in de familie Christiaens die deze voornaam krijgt. “Blijkbaar was het een traditie in de late 19de eeuw en begin 20ste eeuw bij brouwerfamilies om de eerstgeboren zoon in iedere generatie dezelfde voornaam te geven”, vertelt Nicolas. “Een bekend voorbeeld is de brouwerij van Bockor in Kortrijk. De eerstgeboren zoon in de familie Vander Ghinste heette ook telkens Omer. Daar hebben ze dan ook hun bekende bier naar vernoemd. Bij mijn familie is het begonnen bij mijn betovergrootvader Georges die zijn zoon Georges noemde. Mijn grootvader was vervolgens de derde generatie, mijn vader Georges ‘Jo’ Christiaens de vierde, ik de vijfde en Georges Arthur nu de zesde generatie. We hebben zelfs geprobeerd om ze allebei Georges te noemen, dus Georges Arthur en Georges Marius, maar de gemeente wilde dat niet aanvaarden.”

Al bijna 200 jaar is een Georges Christiaens dus bezig met bier te brouwen. “Mijn betovergrootvader, overgrootvader en grootvader hadden van 1830 tot 1954 een brouwerij in Aalbeke, Brouwerij Christiaens”, vervolgt Nicolas. “Mijn vader is naar Afrika geweest om brouwerijen in gang te steken en ze daarna te verkopen. In 1980 heeft hij de Brouwerij Decaestecker in Woesten overgenomen en is hij daar beginnen te brouwen. Vandaar ook de naam Brouwerij Deca. De Brouwerij Christiaens in Aalbeke werd afgebroken in 1957.”

Door de traditie in stand te houden willen Nicolas en Katrien ook een eerbetoon brengen aan Georges ‘Jo’ Christiaens. “Hij was betrokken bij de zware kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke van dinsdag 3 december 2013. Op 7 december overleed hij aan zijn verwondingen”, vertelt Katrien. “Zijn grootste passie was nog iedere dag naar de brouwerij komen. Hij was op weg naar hier toen hij in de kettingbotsing terecht kwam.”

Een jaar na zijn overlijden eerde Nicolas al zijn vader met een speciaal bier. “Dat heette Georges IV”, vervolgt Nicolas. “Nu hebben we opnieuw een speciaal bier gebrouwen naar aanleiding van de geboorte van onze tweeling: Georges VI. Dat doen we in de plaats van een doopsuiker. Als mensen op babybezoek komen krijgen ze een fles bier mee. Dat is ook een traditie in brouwersmiddens en wordt ook wel eens brouwersdoopsuiker genoemd. Het bier is niet te koop. We geven het enkel mee als attentie aan trouwe klanten.”

Jeugdliefde

Katrien en Nicolas zijn overgelukkig met hun tweeling. Gezien hun leeftijd hadden ze niet verwacht nog ouders te kunnen worden, laat staan van een tweeling. “Dat is ook een apart verhaal. Nicolas is eigenlijk een oude jeugdliefde”, vertelt Katrien. “In 1998 hadden we een relatie, maar Nicolas zette daar een punt achter. Aanvankelijk bleef het contact behouden, maar na verloop van tijd was dat verwaterd. In het voorjaar van 2018 zijn we elkaar weer tegen het lijf gelopen. Dan was de klik er wel van weerszijden en al snel kwam onze kinderwens ter sprake. De natuur was ons heel gunstig gezind. Ik ben op een natuurlijke manier zwanger geworden, maar blijkbaar is het zo dat je als 40-plusser een verhoogde kans hebt op een eeneiige tweeling. Wij wisten dat ook maar eenmaal het zover was. Noch in mijn familie, noch in die van Nicolas zijn er tweelingen. Onze liefde is nu dus bezegeld met meteen twee liefdeskindjes.”

Het kersverse ouderpaar hoopt natuurlijk dat Arthur en Marius ook de brouwerstraditie zullen voortzetten. “Papa genoot echt van zijn zoon die in de brouwerij kwam werken”, zegt Nicolas. “Hij was 83 jaar toen hij stierf, maar waarschijnlijk ging hij blijven komen tot zijn 90 jaar. Ik denk dat ik met deze tweeling goed op weg ben om ook zo lang te komen werken in de brouwerij.”

“Ze zullen dus opgroeien in de brouwerij tussen de flesjes bier”, vult Katrien aan. “Wie weet of ze later zelf interesse zullen hebben om het verder te zetten. We zullen ze zeker niet verplichten, maar het zou wel leuk zijn. Een van onze grote doelen is meer naambekendheid te krijgen in de ruime regio. Vandaar dat we ook geïnvesteerd hebben in die degustatieruimte. Na een lange coronapauze gaat de degustatieruimte op 1 juli weer open. Iedere zaterdag tussen 13 uur tot 18 uur kunnen mensen die geïnteresseerd zijn een rondleiding krijgen in de brouwerij en onze bieren proeven.”

Katrien werkte vroeger trouwens als directeur van een woonzorgcentrum in Woumen. “Maar ik ben met die job gestopt omdat ik daar te weinig arbeidsvreugde vond. In januari 2020 ben ik in de zaak gestapt. Dat was een immense carrièrewending, maar ik voel me ondertussen al goed thuis in de brouwerij. Ik heb bier moeten leren drinken. Vroeger dronk ik amper bier, al is het ook niet zo dat ik nu zo veel bier drink”, lacht Katrien.