Winterduik vervangt familiefeest ten huize van oud-burgemeester Willy Dewilde

Brecht kon zijn grenzen verleggen in het Noordzeewater.©Philippe Corneillie foto PCO
Brecht kon zijn grenzen verleggen in het Noordzeewater.©Philippe Corneillie foto PCO
Redactie KW

Ten huize van oud-burgemeester Willy Dewilde was er gezien de coronamaatregelen geen kerstfeest in familiekring. Dan maar een winterduik dachten de zoon en twee kleinzonen.

Zaterdagochtend op het strand van Sint-Laureins in Oostduinkerke was het wolkendek grijs dreigend, snijdende wind, golven met witte koppen, tientallen diep ingepakte wandelaars. Vader Eddy Dewilde en zijn twee zonen Brecht en Gertjan uit Ieper ontdoen zich van hun kledij en kiezen parmantig voor het ruime sop. Dik tien minuten later hullen ze zich breed lachend in dikke handdoeken.

Goed gek? “Daar mag je van denken wat je wilt”, lacht Eddy Dewilde, zoon van ereburgemeester Willy Dewilde. “Mijn jongste zoon Brecht verdiept zich al een tijdje in ademhalingstechnieken. Daarmee wil hij zijn eigen grenzen verleggen. Van hem kwam dan ook het voorstel om rond Kerstmis in zee te zwemmen. En van het een kwam het ander”, aldus Eddy.

Niet zo maar pootje baden. “Het lijkt me niet meteen een groot probleem in deze barre omstandigheden. Het is wat anders wanneer je effectief een aantal minuten in dit koude water zwemt. Een goede opwarming is dan ook een noodzaak en het kan nooit kwaad om een stevige algemene conditie te bezitten”, meent Brecht.

Bibberen in de auto

Zijn broer Gertjan is niet zo goed getraind. “Ik ben er zeker van dat het mentale aspect evenzeer een rol speelt. Deze uitdaging heb ik dan ook met veel plezier aangegaan. Ik zeg geen nee tegen een vervolg.”

Na de duik vlug een warme soep? “Voorlopig hebben we het nog niet koud, de adrenaline doet nog goed haar werk. Straks in de auto terug naar huis zal er misschien wel wat gebibberd worden”, lacht Brecht.

“In niet-coronatijden is ons kerstfeest met de hele familie steevast het hoogtepunt van onze eindejaarsperiode. Dat is nu vervangen door een winterduik en blijkbaar niet eenmalig”, besluit Eddy.

(PCO/ foto PCO)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.