Waregemse ereburger en kunstenaar Johan Van Geluwe overleden

Johan Van Geluwe in 2015 voor de rekken van zijn 'verzamelde kunstwerken' in het stadsarchief van Waregem. © DJW
Redactie KW

Internationaal vermaard kunstenaar en ereburger van de stad Waregem, Johan Van Geluwe, overleed op 90-jarige leeftijd bij hem thuis in de Jan Bouckaertstraat.

Woensdagmorgen werd hij levenloos aangetroffen in zijn woning nadat vrienden al enkele dagen niets meer van hem hadden vernomen. Johan Van Geluwe was architect van opleiding en gaf les aan Sint-Lucas Gent, waar hij vele hedendaagse architecten in de wereld van de architectuur wegwijs heeft gemaakt.

Maar bovenal was hij in het Vlaamse en bij uitbreiding daarvan het Europese cultuurlandschap een bijzonder belangrijke figuur. In het spoor van de kritische kunstenaars, schrijvers en dichters in de jaren 60 van vorige eeuw stelde hij in het algemeen de moderne maatschappij met al zijn leuzen en clichés én het cultuur- en kunstwereldje in het bijzonder graag en veelvuldig in vraag. Hij hoort thuis in het rijtje van Guillaume Bijl, Leo Copers, Narcisse Tordoire ook.

Kritisch-humoristische kijk

In Waregem werd de Stichting Johan Van Geluwe opgericht, onder andere om blijvend aandacht te vragen voor zijn werk dat bestaat uit installaties voor specifieke locaties en omstandigheden, mail art, posters, foto’s: eigenlijk alles wat met communicatie en media te maken heeft. Maar doorheen alles loopt duidelijk een rode draad, die tegelijk alles bundelt: een kritisch-humoristische kijk op de samenleving en de wereld.

Voor dat alles was hij de laatste laureaat van de Staatsprijs voor Beeldende Kunsten in 1991. Een vijftal jaar geleden schonk hij zijn enorme archief aan de stad Waregem. Daarvoor moest de afdeling in het stadhuis worden uitgebreid met een extra kamer vol rekken met mappen en archiefdozen, waar sindsdien alles wat Johan Van Geluwe bij leven heeft gemaakt in bewaring blijft.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier