Torhoutse ereschepen viert 70ste (!) huwelijksverjaardag

Ereschepen Julien Verlinde en zijn vrouw Laura Vandekerckhove vierden hun platina trouwjubileum. © foto JS
Johan Sabbe

In het woonzorgcentrum Sint-Augustinus, waar ze beiden verblijven, hebben ereschepen Julien Verlinde en zijn vrouw Laura Vandekerckhove hun 70ste huwelijksverjaardag gevierd. Een uitzonderlijk platina trouwjubileum! Beide jubilarissen beschikken gelukkig nog over een behoorlijk goede gezondheid.

Vroeger hebben Julien en Laura jarenlang in de Molenstraat op de wijk Don Bosco gewoond, maar daarna verhuisden ze naar een serviceflat van de OCMW-residentie Roger Windels en vervolgens naar het woonzorgcentrum.

Julien, die uit Ruddervoorde afkomstig is, werd op 11 september 1926 geboren en Laura, een Wijnendaalse, op 7 augustus 1925. Ze trouwden in Wijnendale op 21 september 1949 en kregen vier kinderen: Roland, Noël, Patrick en Christa. Er zijn acht kleinkinderen Didier, Benny, Leen, Wouter, Jürgen, Steven, Jorijn en Emmy en negen achterkleinkinderen: Britt, Hanne, Bauke, Horik, Floor, Lizzy, Elliot, Leon en Jippe. Er is er nog eentje op komst.

Julien heeft vanaf 1946 als lasser in Zedelgem gewerkt. Hij deed dat eerst bij de broers Claeys in hun fabriek Flandria en vanaf 1957 – na de split van het bedrijf – in de fabriek Superia. Tussendoor ging hij twee jaar hard labeur verrichten tijdens het zware bietenseizoen in Noord-Frankrijk, met name in 1948 en 1949, het jaar waarin hij met Laura trouwde.

24 jaar gemeenteraad

In 1963 werd Julien hoofd van de syndicale afvaardiging van Superia, wat zijn politieke interesse aanwakkerde. In 1984, toen hij 58 was, ging hij met pensioen. Hij is in Torhout jarenlang politiek actief geweest. In 1964 prijkte hij voor het eerst op de gemeenteraadslijst voor de toenmalige CVP (nu CD&V). Hij werd nipt niet verkozen, maar kwam in 1965 toch in de gemeenteraad terecht in opvolging van aannemer Frans Vanhaerents, die op amper 36-jarige leeftijd plots overleed.

Julien zou 24 jaar gemeenteraadslid blijven – tot en met 1988. Hij was in totaal ook twaalf jaar schepen: van 1971 tot en met 1976 en van 1983 tot en met 1988. Zijn bevoegdheden focusten op sociale zaken en jeugd. Hij stond aan de wieg van diverse adviesraden, zoals de stedelijke jeugd-, gezins-, milieu- en seniorenraad. Voorts is hij 24 jaar voorzitter van het plaatselijke ACV geweest. De gemeentepolitiek en de vakbondswerking waren hem heel dierbaar.

In zijn vrije tijd ging Julien jarenlang kaarten, maar dat doet hij nu nog amper. Nochtans is hij er altijd sterk in geweest. Hij was destijds ook tien jaar reisverantwoordelijke van Okra Centrum. Laura ging in haar jeugdjaren een poosje uit werken, onder meer in de visverwerking in Oostende. Na haar huwelijk legde ze zich volledig toe op haar kroostrijke gezin en deed het huishouden.

Een delegatie van het stads- en OCMW-bestuur kwam het platina echtpaar de geschenken uitreiken: een bloemenruiker, voor 100 euro Torhoutbonnen en een tinnen ereschaal van de koning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier