Stammoeder Suzanne (89): “Nog een viergeslacht? Waarom niet? Voor mij is het niet veel werk”

Staand v.l.n.r.: Lotte Descamps (34) met Febe Leuridan (11 maanden), Tine Descamps (33) met Diane Marr (8 maanden), Annelies Debergh (27) en Lieselotte Debergh (35); zittend v.l.n.r.: Laura Leuridan (5), Monique Buseyne (60) met Jana Leuridan (3), Suzanne Rosseel (89) met Annabelle Van Exem (4 weken), Nicole Buseyne (55) met Fleur Van Exem (2) en Violien Van Insberghe (7). (gf)
Redactie KW

Suzanne Rosseel (89) uit Poperinge is de stammoeder van een zevenvoudig viergeslacht. Annabelle is met haar één maand de jongste telg. Suzanne heeft zestien achterkleinkinderen, waarvan maar liefst dertien meisjes.

In onze krant zie je wel vaker een foto voorbijkomen van een viergeslacht, maar dit Poperingse exemplaar verdient toch wat meer aandacht. De Poperingse Suzanne Rosseel is namelijk de stammoeder van een zevenvoudig viergeslacht. “Samen met mijn man Valère Buseyne kreeg ik een zoon, Martin (64) en twee dochters, Monique (60) en Nicole (55). In 2006 overleed Valère. We waren toen net 50 jaar getrouwd”, vertelt de 89-jarige Suzanne.

Om het met enkele cijfers te zeggen. Suzanne heeft drie kinderen (twee dochters en een zoon), tien kleinkinderen (vijf meisjes en vijf jongens) en zestien achterkleinkinderen (dertien meisjes en drie jongens). “Op 1 september 2014 hadden we het eerste viergeslacht. Violien werd toen geboren en is de dochter van Lieselotte. Annabelle zorgde voor het zevende viergeslacht op 3 april 2022 en zij is de dochter van Annelies. Zowel Lieselotte als Annelies zijn dochters van Nicole. Of ik nog eens een viergeslacht zou willen? Waarom niet? Voor mij is het niet veel werk”, lacht stammoeder Suzanne.

Ik hoop dat ik nog wat mag genieten van mijn familie op communies en misschien nog enkele doopsels of babyborrels

“Al die achterkleinkinderen zorgen voor leven in de brouwerij en ze houden me jong. Met Pasen kwamen we nog eens allemaal samen en konden we alle viergeslachten vastleggen op foto. Ik ken alle klein- en achterkleinkinderen bij naam, maar hun geboortejaar valt me iets moeilijker. We zijn een hechte familie en iedereen kan het vinden met elkaar. Bijna alle (klein)kinderen wonen ook in Poperinge. Alleen kleindochter Lieselotte woont in Madonna en kleindochter Tine woont in Manchester”, vertelt Suzanne. “Tijdens de coronaperiode hebben de kleinkinderen een familiekrantje opgestart zodat ik op de hoogte bleef van alle gebeurtenissen. Die maken ze nu nog steeds. De krantjes zijn hele mooie herinneringen voor mij.”

Toertje met de wagen

Suzanne is geboren en getogen in Poperinge. Ze woonde langs de Westouterseweg in de Patryze, een boerderij met café zoals zoveel in die tijd. Toen ze huwde, ging ze wonen in de buurt op de boerderij waar haar man ook opgroeide, langs de Korte Lenestraat 4. Toen zoon Martin de boerderij overnam, verhuisde het gezin naar de Korte Lenestraat 1. Op nummer 4 woont zoon Martin nog steeds en op nummer 1 woont Lotte met haar gezin, een dochter van Monique met haar gezin.

Ondertussen woont Suzanne al tien jaar in de Doornstraat. “Ik wilde graag naar het centrum komen wonen, maar dat zag mijn man Valère niet zitten. Na zijn overlijden ben ik nog enkele jaren in de Korte Lenestraat gebleven, maar uiteindelijk ben ik toch naar het centrum verhuisd. Ik trek naar het lokaal dienstencentrum De Bres om rummikub te spelen of ik ga een toertje wandelen met mijn rollator.”

Suzanne is gezegend met een goede gezondheid. “Ik rijd zelfs nog met de wagen! Geen verre afstanden meer, maar naar de kapper in Vlamertinge lukt me zeker en vast nog. Alleen mijn gehoor laat het wat afweten.”

Ze hoopt om nog vele mooie jaren met haar familie te mogen doorbrengen. “Ik hoop dat ik nog wat mag genieten van mijn familie. Nog enkele communies en misschien nog enkele doopsels of babyborrels”, lacht Suzanne tot besluit. (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.