https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sport zit in de genen bij de familie Cuffez uit Oostende

foto Peter Maenhoudt
Redactie KW

Bij sommige mensen zit het echt in het bloed. Zo ook bij de familie Cuffez. Vader Wim was jarenlang profvoetballer en die sportkriebel heeft hij nu doorgegeven aan zijn tweeling. Ilke en Yrjo spenderen al hun vrije tijd aan sport. Ilke speelt hockey op hoog niveau en Yrjo mag op 20 september naar Mexico om deel te nemen aan het WK padel. Of hoe de appel niet ver van de boom valt…

Wim Cuffez (46) werkt vandaag als ingenieur bouwkunde in de haven van Zeebrugge, maar hij was heel lang actief als professioneel voetballer. In de jaren 90 speelde hij bij het eerste elftal van KV Oostende. Ook zijn vrouw Brenda Dekeyser is gebeten door de sportmicrobe. Haar ouders baatten jarenlang een sportwinkel uit en zij heeft al enkele marathons achter de kiezen. “Dat onze tweeling ook sportief zou zijn, stond dus in de sterren geschreven”, lacht Wim.

Tweeling Ilke en Yrjo (14) volgen allebei de richting natuurwetenschappen-programmeren in het derde middelbaar van Pegasus. Maar naast hun schoolwerk zijn ze heel actief op het sportveld.

“Ik ben twee jaar geleden begonnen met padel in Ghistelehof”, vertelt Yrjo. “Mijn papa speelde het al af en toe en dus wilde ik het ook eens proberen. Ik vond het meteen leuk. Wat me zo aanspreekt? Het glas vind ik tof, en ook het feit dat het niet traag is. Er zit tempo in.”

Naar WK in Mexico

Yrjo bleek heel goed in padel; zodanig goed dat hij mee mag naar het WK met het U14 National team in Mexico. “Toen we het nieuws kregen dat hij mee mocht, vroeg hij een paar uur later waar Mexico ligt”, lacht papa Wim. “Ik vind het heel spannend dat ik mee mag”, zegt Yrjo. “Maar ik hoop niet op een podiumplaats, want de Spanjaarden zijn heel sterk. Dat is echt hét padelland bij uitstek, zij trainen al van jongs af aan.” Yrjo doet trouwens nog meer dan enkel padel, hij speelt ook voetbal.

Zijn zus Ilke kreeg ook goed nieuws: zij kreeg net te horen dat ze geselecteerd is voor de nationale hockeyploeg. “Ik speel al hockey sinds ik vier, vijf jaar ben”, vertelt ze. “Ik ben gestart bij Eclair Hockey Club hier in Oostende, maar train nu bij Gantoise in Gent.” Papa Wim pikt in: “Ja, wij moeten véél rijden. Taxi mama en papa… (lacht). Maar dat doen we met plezier, uiteraard. Toen we een sport wilden kiezen voor Ilke, viel de keuze op hockey. Ik vond het als ouder belangrijk dat ze een teamsport deed, bovendien iets dat buiten was.”

Nationale hockeyploeg

Nu Ilke in de nationale hockeyploeg zit, schakelt alles nog een versnelling hoger en traint ze nog meer. “Ik ben heel blij dat ik geselecteerd ben”, zegt ze trots. Ilke volgde deze zomer trouwens de prestaties van de Belgische hockeyteams op de Olympische Spelen op de voet.

“We waren op reis maar zaten voor de televisie”, lacht ze. “Zelf op de Olympische Spelen staan? Ja, maar ik droom evengoed van deel uitmaken van de nationale damesploeg.”

Yrjo en Ilke Cuffez: namen om te onthouden dus!

(GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten