Simona Roose uit Tielt mag honderdste verjaardag vieren: “Elke dag een druppelke Elixir”

De jarige Simona Roose omringd door familie en een afvaardiging van het stadsbestuur en Zorg Tielt. (foto WME)
Redactie KW

In het woonzorgcentrum Deken Darras werd op zondag 15 december Simona Roose gevierd. De kranige 100-jarige woonde tot drie jaar geleden nog met wijlen haar echtgenoot André Verhoestraete thuis.

Nadat haar ouders de oorlog van ’14-’18 afgewacht hadden om een gezin te stichten, werd Simona als eerste dochter geboren op 15 december 1919 in Oostveld, de toen nieuw gestichte deelparochie van Oedelem. Op 27 februari 1921 breidde het gezin uit met een jongere zus Yvonne. Simona beleefde een gelukkige kindertijd. Op twaalfjarige leeftijd besliste haar vader om Simona op kostschool in Moorslede te sturen en zo Frans te leren, een taal die ze tot vandaag nog steeds probeert te beheersen, al is het maar door de taal tegen zichzelf te spreken.

Op een laag pitje

In 1940 sloeg het noodloot in Europa echter weer toe. Het begin van de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat Simona, die net 20 geworden was, de relatie met haar toekomstige man André Verhoestraete op een laag pitje zette uit schrik voor de onzekere tijden. Het was dan ook opgelucht ademhalen en een blij weerzien toen haar geliefde André na twee jaar verplichte tewerkstelling in het Duitse Wilhelmshaven heelhuids weer thuis kwam.

Verhuizing naar Tielt

Op 17 oktober 1946 luidden de huwelijksklokken in Oedelem en werden André en Simona een echtpaar. Ze namen de winkel van haar ouders in Oostveld over en breidden die samen uit tot een goed draaiende kleermakerszaak. Het waren heel lange werkdagen, zeven op zeven.

Elke dag een druppelke Elixir, dat is het beste medicijn en houdt de dokter en de pillen buiten

In 1948 werd hun dochter Ria geboren, die hun dagen naast de harde kleermakersstiel ook kleur en ambiance gaven. Midden de jaren 80, deels door de opkomst van de grote winkelketens, besloten ze hun eigendom te verkopen en te verhuizen naar Tielt om er van hun pensioen te genieten. “Dat zijn de beste jaren van ons leven geworden”, aldus Simona. “Ik was actief in diverse verenigingen en ging naar de turnles, dansles en kaartclub. Ik genoot samen met André van ons vrije leven – mijn auto, mijn vrijheid – en woonde dichtbij dochter Ria en de kleinkinderen Davy en Ann.”

70-jarig jubileum

In 2016 werd beslist om het vertrouwde nest te verlaten en hun intrek te nemen in woonzorgcentrum Deken Darras. André was ziek geworden en Simona kon hem op haar leeftijd van 97 jaar moeilijk verzorgen. Samen vierden ze er nog hun 70ste huwelijksverjaardag, maar helaas stierf André een jaar later. Ondanks het gemis van haar man en haar beperkt zicht en gehoor past Simona zich goed aan de situatie aan. Ze kan zichzelf goed verzorgen, maakt dagelijks haar eigen bed op en ruimt haar kamer op, waarna ze haar dagelijkse wandeling(en) in het tehuis doet.

Haar geheim om op haar 100ste nog zo fit en actief te zijn? “Elke dag een druppelke Elixir, dat is het beste medicijn en houdt de dokter en de pillen buiten”, besluit Simona Roose.

(WME)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier