Silvère Toye overleden in Kortrijk

Redactie KW

Op dinsdag 26 september is Silvère Toye rustig ingeslapen in Kortrijk.

Silvère werd op een warme zomerdag als zevende van negen kinderen geboren in Kortrijk Hij groeide in Kortrijk op, maar verbleef ook een tijdje bij zijn peter in Moeskroen. Laatst woonde Silvère weer in Kortrijk. Hij was de weduwnaar van Rita Verschelde. De kinderen zijn Kathleen (met Bart Vandevenne), Katrien (wed. van Patrick De Waele) en Martine (met Stefaan Acke). Er zijn negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Silvère was een goede student en moest eigenlijk onderwijzer worden, maar met toestemming van zijn moeder leerde hij voor slager. Hij startte met een klein beenhouwerijtje ‘Breughel’ in de Oudenaardsesteenweg en in 1974 verhuisde hij met zijn gezin naar zijn grotere slagerij/traiteurzaak in de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk. Hij liet de slagerij over in 1989 en verhuisde toen naar Otegem. Na het overlijden van Rita kwam Silvère terug in Kortrijk wonen in een serviceflat. Laatst verbleef hij in woonzorgcentrum Heilig Hart in Kortrijk.

Silvère beoefende meer 60 jaar de duivensport en won verschillende prijzen. Hij kweekte na zijn verhuis naar Otegem de beste ‘vliegers’. In 1991 werd zijn bestaande duivenkolonie sterk aangevuld. Silvere leerde duiven op. Hij haalde meermaals de top honderd nationaal met zijn duiven. Binnen de duivensport wordt hij als een icoon aanzien. In 2009 verkocht Silvere na gezondheidsproblemen al zijn volwassen duiven en hield hij enkel nog de jongen. Hij bleef nationaal schitteren door prijzen die gewonnen werden door anderen met duiven van Silvère. Hij volgde de duivensport nog verder met zijn kleinzoon. Zes jaar geleden exposeerde Silvère zelfs nog op Fugare, de duivenbeurs. Hij was toen 75 jaar. Zelfs al had hij de duiven afgebouwd, zijn passie voor de duivensport bleef hij bezitten.

De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 30 september om 10 uur in crematorium Uitzicht, Ambassadeur Baertlaan 5 in Kortrijk.

(EDB – begrafenissen D’haene, Kortrijk)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.