Pierre en Denise vieren briljanten huwelijksjubileum

Pierre Van Elstlande en Denise Room uit de Capucienenstraat zijn 65 jaar getrouwd. Zij stapten op 1 september 1953 in het huwelijksbootje in het gemeentehuis in Dikkebus. Hun briljanten huwelijksverjaardag vierden ze in Huize Wieltjesgracht, waar Pierre sinds een tweetal jaar verblijft. De stedelijke overheid kwam op bezoek om het echtpaar in de bloemetjes te zetten.

We zien Pierre en Denise met hun familie en afgevaardigden van de stedelijke overheid. © EG

Pierre Van Elstlande kwam ter wereld op 29 augustus 1928 in Dikkebus. Hij groeide op met een zus Jeanne en een broer Jozef. Denise werd ook in Dikkebus geboren. Zij gaf haar eerste kreetjes op 3 maart 1934. In het gezin Room waren er vier kinderen: drie meisjes (Denise, Alice en Jenny) en een jongen (Hugo). De streek was zich nog volop aan het heropbouwen na de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. “Ik kon na de lagere school naar het college in Ieper en dan naar het VTI in de Menenstraat”, vertelt Pierre. “Ik kon ook nog een tweetal jaar school volgen in Kortrijk en leerde er schrijnwerkerij. Het was ook allemaal niet zo gemakkelijk, want ondertussen was de Tweede Wereldoorlog begonnen.”

“Toen ik slaagde voor een examen als OCMW-opzichter moesten we verhuizen naar Ieper” – Pierre Van Elstlande

Denise liep school in Wevelgem, waar ze op internaat zat. “Ik volgde er de richting Snit en Naad. Dat was dé richting voor de meisjes, want verder studeren zat er niet in. Ik mocht van mijn vader thuis blijven en meehelpen. Ik werkte liever, want ik studeerde niet zo heel graag. Ik hielp veel liever mee in ons café, dat naast de beenhouwerij gelegen was.”

Op de ‘fancy fair’

Om ontspanning te zoeken waren er de plaatselijke feesten. “Overal werden er kermissen georganiseerd, fancy fairs en daar hebben wij elkaar leren kennen”, vertelt Denise. “Het was een feest ten voordele van de missies, namelijk voor pater Deleu die naar de missies trok. Na een klein ongevalletje op de glijbaan werd Pierre aangespoord door zijn vrienden om mij te helpen. Daar sloeg de vonk over en wij zagen elkaar een jaar in het geniep en daarna was het grote liefde. In 1953 trouwden wij en gingen we in café Den Hert in de Zweerdstraat wonen. Die herberg werd uitgebaat door mijn oom Maurice en zijn zus Rachilde. Ik hielp in de herberg en Pierre hielp Maurice in de schrijnwerkerij die naast het café lag. Later heeft Pierre die schrijnwerkerij overgenomen. In Dikkebus kwamen de mensen naar het atelier om alles te laten maken uit hout. Ze maakten zelfs de doodskisten voor de mensen.”

Onthaalmoeder

Pierre en Denise hadden het druk. “Ik had het soms heel druk met ons gezin en het huishouden, waardoor ik gewoon een bak bier in het café zette. De klanten namen er pintjes uit en legden het geld ernaast. Dat kon toen allemaal zonder problemen.” Pierre: “Na een zevental jaar in Dikkebus kon ik meedoen aan een examen als opzichter bij het OCMW in Ieper. Ik slaagde voor dat examen, maar dan moesten wij wel in Ieper gaan wonen. Het was natuurlijk een grote stad, maar we deden het en verhuisden naar de Capucienenstraat.”

Denise werd er onthaalmoeder. “Dat was ook mogelijk in die tijd. Toen bestonden die vele wetten en regels nog niet. Soms liepen er wel twintig kinderen rond in ons huis. Maar er waren goede afspraken en ik zorgde er wel voor dat het jonge volkje uit het bureau van Pierre bleef. Maar soms werden er ook wel kleintjes te slapen gelegd en konden wij gerust de deur open laten. Die kinderen hielden zich aan de regels van tante Denise en Pierre.”

Huize Zonnelied

Voor Pierre verdween de liefde voor het hout nooit. Achter de woning werd er een werkkot ingericht waar hij voor familie, vrienden en kennissen en ook voor nog veel andere mensen kwarweitjes en ander schrijnwerk verzorgde. En de degelijkheid van zijn werk was legendarisch. Pierre en Denis verhuisden een viertal jaar geleden naar een appartement aan de overkant van de Capucienenstraat. Maar zelfstandig blijven wonen werd voor Pierre te moeilijk en hij verhuisde anderhalf jaar geleden naar het wzc Huize Zonnelied, waar hij met de beste zorgen wordt omringd en waar Denise hem dagelijks komt bezoeken. Pierre en Denise zijn de ouders van twee kinderen: een zoon Jean-Pierre (64) en een dochter Mia (62). Zij hebben vijf kleinkinderen: Lies, Ellen, Jeroen, Thijs en Nele.

(GR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.