Oudste inwoner van Kortrijk viert verjaardag ‘in haar bubbel’: zuster Rachel is 106 jaar

Een stralende zuster Rachel (centraal met deken op de knieën) op haar 106de verjaardag in de tuin van Huize Sparrenhof, omringd door haar medezusters met wie ze daar nu een 'bubbel vormt. © NOM
Redactie KW

Het zal je maar overkomen: als oudste inwoner van Kortrijk je 106de verjaardag mogen vieren en niemand die je mag komen feliciteren … Het overkwam zuster Rachel Van Nieuwenhuyse die in Huize Sparrenhof in Heule verblijft. Ze heeft wel het geluk er omringd te zijn door medezusters, zodat ze dinsdag haar verjaardag kon vieren ‘in haar bubbel’.

Zuster Rachel is afkomstig van Tielt. Ze werd er op 19 mei 1914 geboren, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. In 1939 trad ze in Heule binnen bij de Zusters van Liefde. Ze studeerde daarna voor verpleegster. Ze trok vele jaren met haar kevertje op pad voor het Wit-Gele Kruis. In 1974 ging ze met pensioen en werd overste van de zustergemeenschap van (het intussen verdwenen) Home Bethanie, een opvanghuis voor meisjes in de Zandstraat in Kortrijk. Van 1983 tot begin 2018 maakte zuster Rachel deel uit van de zustergemeenschap in de Rekollettenstraat op de Sint-Elooisparochie in Kortrijk. “Ze heeft in haar leven gewerkt voor drie”, zeggen haar medezusters. Enkele jaren geleden kwam ze zelfs nog in ‘Iedereen Beroemd’. Vorig jaar mocht ze haar 105de verjaardag vieren in een volle Sint-Elooiskerk, wat nu uiteraard ondenkbaar zou zijn.

Stoofvlees met kroketjes

“Zuster Rachel is zich heel goed bewust van de situatie en begrijpt dat er nu niemand op bezoek kan komen”, zegt zuster Riet Devriese, overste van de congregatie en die zelf met enkele medezusters in een vleugel van hetzelfde gebouw woont. Zo vormen ze nu samen ‘een bubbel’ en hebben ze er samen toch een feestelijke dag van gemaakt. Er was een middagmaal – stoofvlees met kroketjes – en een koffietafel met taart.

De zuster heeft voor haar verjaardag ook heel wat kaarten mogen ontvangen en die heeft ze met veel aandacht gelezen. Jammer is wel dat ze recent helemaal haar gehoor verloren is en daar heeft ze het moeilijk mee.

Oudste inwoner van Kortrijk viert verjaardag 'in haar bubbel': zuster Rachel is 106 jaar
© NOM

Huize Sparrenhof in de Steenstraat in Heule is in feite een klein rusthuis voor zieke en bejaarde zusters, en is gelukkig coronavrij gebleven. Omdat men dat zo wil houden, werd er dan ook op zuster Rachels 106de verjaardag niemand van de buitenwereld toegelaten. Dat was vooral ook pijnlijk voor de zusters van de Rekollettenstraat in Kortrijk, met wie zij 35 jaar heeft samengewoond. Maar de dag zelf is in overleg toch beslist om een korte ontmoeting in de tuin mogelijk te maken. Op een veilige afstand. “Door het mooie weer – het is een echt Godsgeschenk – vonden we dat dit toch wel kon”, zegt zuster Riet.

“We zijn daar natuurlijk heel gelukkig mee”, zegt zuster Liesbeth Foulon. “We zouden trouwens toch ons verjaardagscadeau afgeleverd hebben. Breiwol waar ze heel gelukkig mee zal zijn, en pralines waarmee ze alle zusters en het personeel zal kunnen trakteren. Daar zal ze van genieten, want ze doet niets liever dan trakteren en weggeven, niets voor zichzelf!”

De oudste

Al sinds december 2016 is zuster Rachel officieel de oudste inwoner van heel Kortrijk. Met een dag verschil waren toen Geneviève Cottenier en Paula Vandorpe overleden, beiden 106 jaar en ruim vijf maanden oud, de leeftijd die zuster Rachel nu aan het naderen is. De tweede oudste Kortrijkzaan is nu oud-apotheker Laurent Vandewalle uit Wevelgem die sinds begin 2018 in wzc Sint-Carolus in Kortrijk verblijft en in juli 104 wordt. Hij is trouwens ook de oudste mannelijke West-Vlaming.

Opmerkelijk is nog dat Huize Sparrenhof in Heule vroeger het klooster was van de Zusters Dienstmaagden van de Zaligmaker. Eén van die zusters daar, Esther Vienne, is er in 2003 overleden op de leeftijd van 106 jaar en 24 dagen, een ‘record’ dat zuster Rachel Van Nieuwenhuyse binnenkort kan verbreken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.