Oudste Dentergemnaar, Julienne Maes, wordt 102 jaar: “Geen recept om lang te leven”

Julienne Maes wordt weldra 102 jaar. Ze is geboren op 8 mei 1917. De kranige dame is de oudste vrouw van Groot-Dentergem en verblijft in het woon- en zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Wakken. Julienne is geboren en getogen in Wakken en heeft twee dochters: Jenny en Christiane Verbeke, vier kleinkinderen, drie achterkleinkinderen en zelfs al achterachterkleinkinderen.

Julienne Maes is de oudste vrouw van Groot-Dentergem. Op 8 mei wordt ze 102 jaar. © BB

“Julienne slaapt veel, in de voormiddag en namiddag is ze enkele uren wakker, maar voor de rest slaapt of rust ze. De grote kracht is haar positieve ingesteldheid. Ze lacht graag en kan nog van veel kleine dingen genieten”, vertelt een verpleegster.

Julienne vult zelf aan: “Ik krijg veel bezoek van mijn familie en vrienden. Ik zie ze allemaal graag en zij zien mij ook graag. Een bezoekje van een familielid maakt mijn dag volmaakt.”

Nooit ruzie

“Het verplegend personeel zorgt hier goed voor mij”, gaat Julienne verder. “Dag en nacht staan zij voor mij klaar. Ik kan veel minder dan vroeger, maar dat is normaal, ik heb dat leren aanvaarden. Leren aanvaarden wat gebeurt in het leven heb ik geleerd door de jaren heen. Ik kijk veel door het raam en kijk graag tv, naar koers en voetbal. Echte idolen heb ik niet, ik supporter voor alle Belgen.”

Leren aanvaarden wat gebeurt in het leven heb ik geleerd door de jaren heen

“Een recept om lang te leven heb ik niet, ik kan je alleen vertellen dat ik veel moest werken. Ik heb jarenlang kleren hersteld met naald en draad en werkte ook in rusthuizen. Ik heb nooit ruzie gemaakt en ben dankbaar voor mijn goede genen want ook mijn moeder werd 98 jaar. Dat zal wel het geheim zijn zeker?”

“Vroeger was ik bij de socialisten en danste graag op allerlei feesten. Ook naar de cinema gaan was een van mijn hobby’s. Rijk ben ik niet geworden, maar ik had wel een rijk leven want ik heb een mooie familie en dat is wat telt.”

Tof feest

Terwijl Julienne door het raam tuurt, mijmert ze over haar man die al lang is gestorven. Ze vertelt met zachte stem dat zijn foto naast haar bed hangt en dat ze hem nog altijd mist. Op haar verjaardag, woensdag 8 mei, wacht haar alweer een tof feest met familie en vrienden en daar kijkt Julienne erg naar uit.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.