https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oostends stadsbestuur wil één aanmeldlijst voor kinderdagverblijven

Het team van het nieuwe kinderdagverblijf De Zeebries.© GLO
Het team van het nieuwe kinderdagverblijf De Zeebries.© GLO
Gillian Lowyck

In de Alfons Pieterslaan 14 heeft zorgorganisatie I-mens een nieuw kinderdagverblijf geopend. In De Zeebries is er plaats voor 23 kindjes. De locatie is tijdelijk, want van zodra het gebouw is afgewerkt verhuist het kinderdagverblijf naar O’Sea in Mariakerke. De stad wil bovendien werk maken van één aanmeldlijst voor alle kinderdagverblijven in Oostende.

Kinderdagverblijf De Zeebries wordt uitgebaat door I-mens. De zorgorganisatie heeft met De Zeester in de Stuiverstraat al een kinderdagverblijf in Oostende. Tatjana Chatelain, verantwoordelijke van De Zeebries en De Zeester, legt uit: “We openen een tweede locatie omdat we merken dat er toch een tekort is aan opvangplaatsen in Oostende. Zo zitten we in de Zeester al helemaal vol tot januari 2022. In De Zeebries hebben we nu plaats voor 23 kindjes.”

Tijdelijke locatie

De Zeebries bevindt zich in de Alfons Pieterslaan 14, maar die locatie is tijdelijk. “Het is de bedoeling dat we verhuizen naar O’Sea in Mariakerke. Maar dat is een nieuwbouw en door de coronacrisis heeft die bouw wat vertraging opgelopen. We zullen dus zeker een jaar op deze plek zitten. Daar zal er plaats zijn voor 28 kindjes, nog eens vijf meer dan hier dus.”

De kindjes zijn verdeeld in twee leefgroepen, waar alle leeftijden – nul tot 2,5 jaar – door elkaar zitten. “Op die manier leren ze echt veel van elkaar”, zegt Tatjana. “Ook voor het personeel zorgt dat voor een fijne uitdaging.”

In De Zeebries gaan vier personeelsleden aan de slag. Wie graag een plaatsje heeft voor zijn of haar kindje in de opvang, neemt contact op via kinderopvang.i-mens.be.

In Oostende zijn er vandaag in totaal 693 plaatsen in de kinderopvang. Of er nog altijd een tekort is, kan bevoegd schepen Silke Beirens (Groen) niet exact zeggen.

“Er zijn de voorbije jaren zowel door de stad als vanuit de privésector extra plaatsen gecreëerd. Een van onze prioriteiten is om te evolueren naar één aanmeldlijst voor Oostende. Als mensen nu registreren bij de stad is dit eigenlijk enkel voor het aanbod van de stad en moeten ze zelf de zoektocht aanvatten bij de niet-stedelijke. Daardoor bestaat soms het idee bij mensen dat er plaatsen tekort zijn, omdat natuurlijk niet iedereen in het stedelijk netwerk terecht kan. Als we de cijfers matchen tussen -3-jarigen op wijkniveau en het aantal plaatsen, zou je ervan uitgaan dat er nog een absoluut tekort is aan plaatsen. Dat is dus relatief omdat niet elke ouder voltijds opvang voor zijn kind nodig heeft.”

Als de aanmeldlijst rond is, zal pas duidelijk zijn of er een echt tekort is

Volgens de schepen zal het pas duidelijk zijn of er een echt tekort is wanneer die aanmeldlijst rond is. “Zo’n lijst heeft veel voordelen voor de ouders: snellere toewijzing, eenduidig systeem, niet meer hoeven ‘shoppen’ langs alle initiatieven, een groot aanbod in Oostende maar wel met aandacht voor de eigenheid en diversiteit van elk opvanginitiatief. En wij zullen zo beschikken over duidelijke cijfers.”

Geen extra plaatsen via stad

“Vanuit het bestuur zullen wij zelf geen extra plaatsen creëren binnen de stedelijke opvang deze legislatuur, maar wel alle huidige plaatsen behouden. We laten het initiatief dus aan de privésector. Er is zeker interesse, maar dat hangt uiteraard ook deels samen met de mogelijkheden binnen de uitbreidingsrondes van Kind en Gezin.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.