https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nederlandse topschaker volgde de liefde naar Brugge: “Schaken is mijn passie, zeg maar mijn leven”

Deze zomer nam Jorden het tijdens een simultaan schaken op tegen zo’n veertig tegenstanders. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

De Nederlandse topschaker Jorden van Foreest (22), internationaal Grootmeester sinds zijn zestiende en momenteel 45ste op de wereldranglijst, woont sinds een klein jaar in de Brugse binnenstad. De liefde voor zijn Belgische vriendin Sofie Huttl, die in Brugge Hotelmanagement studeert, leidde hem naar Die Scone. “Toen ik besefte dat ik mijn beroep kon maken van mijn passie heb ik niet lang getwijfeld”, zegt Jorden.

Jonkheer Jorden van Foreest, telg uit een aloud adellijk geslacht, is een bijzonder grote naam in de internationale schaakwereld. Niet alleen Jorden zelf, maar ook zijn verre voorvaderen maakten naam in het schaken.

“Mijn betovergrootvader Arnold Engelinus van Foreest was destijds drie keer kampioen van Nederland en ook zijn broer Dirk werd drie keer Nederlands kampioen”, vertelt de geboren Utrechtenaar. “Ik ben wel trots op mijn familie die teruggaat tot in de dertiende eeuw. Het feit dat het een adellijke familie is en dat ik zelf jonkheer ben, wat wel officieel is want het staat zo op mijn identiteitskaart, is vandaag de dag van minder tel. Vroeger speelde dat meer een rol. Ik pak daar dus niet mee uit maar ik steek het ook niet weg. Het is alleszins boeiend om in mijn familiegeschiedenis te snuisteren.”

Idool Kasparov

Het schaken zit bij de familie van Foreest dus in het bloed en Jorden begon er al op zesjarige leeftijd mee. Het was zijn vader die hem daar vooral toe aanzette. “Mijn vader vertelde me vaak en graag over de grote schaaktalenten in onze familie. Zonder zelf echt een groot schaaktalent te zijn, wakkerde hij de interesse voor het spelletje bij mij wel aan en hij leerde me de regels aan. In mijn kinderjaren, maar nu nog altijd eigenlijk, keek ik enorm op naar de legendarische schaakgrootmeester Garri Kasparov. En later ook naar huidig wereldkampioen Magnus Carlsen”, vertelt Jorden. “De hele familie, dus ook mijn vier broers en zusje, zijn geboeid door het spel. Zeker mijn twee jaar jongere broer Lucas, die regerend Nederlands kampioen is, is sterk bezig en ook mijn 14-jarige zusje Machteld komt al sterk opzetten. ”

Jorden van Foreest haalde in 2013 al de titel van Europees Jeugdkampioen schaken binnen, werd in 2016 algemeen Nederlands Kampioen en zo mocht hij zich op zijn zestiende al Internationaal Grootmeester schaken noemen.

Uitzonderlijk talent

Ook Geert Bailleul, voorzitter van de Koninlijke Brugse Schaakkring, is onder de indruk van het talent van van Foreest. “Jorden, die sinds hij in Brugge woont ook lid is van onze club, won dit jaar het wereldvermaarde tornooi in het Nederlandse Wijk Aan Zee. Het is echt een uitzonderlijk groot talent. We waren dan ook bijzonder tevreden dat Jorden deze zomer in augustus op ons tornooi Brugse Meesters een simultaan schaken wilde komen spelen tegen zo’n veertig tegenstanders, onder wie ook politici zoals schepen Philip Pierins”, vertelt Geert Bailleul.

“Ik mag wel zeggen dat er sinds mijn zesde levensjaar geen dag voorbij is gegaan zonder dat ik heb geschaakt”, gaat Jorden van Foreest verder. “Het is echt mijn passie, mijn leven.” Jorden heeft duidelijk geen jeugd doorgemaakt zoals de gemiddelde Nederlandse of Vlaamse jongere. Zo volgde hij, net als de andere kinderen in het gezin van Foreest, enkele jaren thuisonderwijs. “Wees gerust, ik weet wel wat school is en heb schoolkameraadjes gekend want de jaren van de basisschool ging ik gewoon naar school. Maar van mijn elfde tot mijn vijftiende kreeg ik inderdaad thuis les, grotendeels door mijn ouders. Mijn vader is professor aan de universiteit en m’n ouders hadden niet zo’n groot vertrouwen in het Nederlandse schoolsysteem. Dat thuisonderwijs zorgde er ook wel voor dat ik meer tijd had om te schaken”, vertelt Jorden.

“Van mijn vijftiende tot mijn negentiende liep ik dan weer wel gewoon school. Of ik er nooit aan gedacht heb om hogere studies aan te vatten na het middelbaar? Eigenlijk wel ja, dat heeft zeker door mijn hoofd gespeeld, maar dat was toen ook de periode dat ik begon te beseffen dat ik echt van het schaken, van mijn passie, mijn beroep kon maken. Dat ik er kon van leven. En dat heb ik niet lang meer getwijfeld.”

Klein maar charmant

Het gaat Jorden intussen niet alleen professioneel voor de wind maar ook privé. “Ik leerde mijn Belgische vriendin Sofie Hüttl, die ook half Chinees is, kennen in het schaakmilieu. Ook zij is dus gepassioneerd door het spel. Sofie is afkomstig uit Ieper maar studeert nu Hotelmanagement in Brugge”, weet Jorden. “Ik heb dus de liefde gevolgd en zo wonen we nu samen in de Brugse binnenstad. Brugge, zeker de binnenstad, is in mijn beleving eerder klein maar wel bijzonder mooi en charmant. Door de coronacrisis heb ik nog niet al het fraais dat de stad te bieden heeft kunnen ontdekken maar dat komt zeker nog. Ja, we hebben het hier heel erg naar onze zin.” (lacht)

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten