Maurits en Elza zijn samen 200 jaar jong

Elza Damme (99) en Maurits Jonckheere (101) zijn samen 200 jaar jong, een unicum in Oostkamp. © GST
Redactie KW

Maurits Jonckheere is op 4 augustus 101 jaar geworden. Met zijn echtgenote Elza Damme woont hij in een serviceflat verbonden aan wzc Sint-Jozef in Oostkamp. Het echtpaar is ondertussen liefst 79 jaar getrouwd. Elza is op 23 april 2021 99 jaar geworden dus zijn ze samen 200 jaar oud, een unicum voor Oostkamp.

Maurits werd geboren op 4 augustus 1920 in Jabbeke. Samen met vijf broers en drie zussen groeide hij op in Snellegem. In hun groot gezin was ook nog plaats voor hun inwonende grootmoeder. Maurits beleefde er een onbezorgde jeugd en hij was als kind al leergierig. Hij vervulde ook meerdere verdienstelijke rollen in de kerk: eerst als misdienaar, later als orgelblazer, koorzanger, klokkenluider en ten slotte hulp van de pastoor. Als enige van de familie ging Maurits naar de vakschool. Na drie jaar werkte hij zijn opleiding met succes af.

Maurits luisterde graag naar Franse chansons. Hij zocht de teksten op en noteerde die in schriftjes. Zo leerde hij een woordje Frans. Het zou hem later, tijdens WO II, nog van pas komen, want er huisden Franstalige soldaten op de boerderij.

Unieke trouwringen

Maurits werkte 43 jaar bij Flandria, zijn volledige loopbaan. Hij begon als werkman en werd al snel meestergast om te eindigen in het technisch bureau als verantwoordelijke van de matrijzenbouw. Als chauffeur ging hij met de bazen op bezoek bij buitenlandse klanten en leveranciers.

Maurits leerde zijn toekomstige echtgenote Elza Damme kennen in de Zedelgemse fietsen- en bromfietsenfabriek waar ze allebei werkten. Op 5 december 1942, in volle oorlogstijd dus, stapten ze in het huwelijksbootje, in het noodkerkje van de Flandria. En al was het toen een moeilijke tijd, de trouwringen waren toch van echt goud. Meer zelfs: Maurits had ze zelf vervaardigd in de fabriek uit Franse muntstukken. Die munten hebben ongetwijfeld geluk gebracht, want ondertussen zijn Elza en Maurits bijna 79 jaar getrouwd al dragen ze nu toch andere ringen maar de originele bewaren ze zorgvuldig in de kast.

Maurits hield in zijn vrije tijd van voetbal. Hij speelde het zelf en had ook een abonnement bij Club Brugge. Hij bouwde ook zelf hun huis in de Magerhillestraat in Zedelgem waar ze 72 jaar lang woonden. Eenmaal de woning afgewerkt was, werd dochter Betty geboren en vijf jaar later dochter Karin. Betty en Gerard Droissart wonen in Sint-Kruis en Karin en Roger Debel in Oostkamp. Er zijn drie kleinkinderen: Wim, Fanny en Davy. Kleindochter Fanny zorgde voor twee achterkleinkinderen: Tiago en Mauro.

“Rustig doordoen”

“Vroeger werkte ik graag in de moestuin, maar het jongste jaar doe ik dat niet meer. Elza en ik leggen graag een kaartje in plaats van naar TV te kijken en we zorgen nog voor onszelf, met de hulp van onze dochters”, vertelt Maurits. Tot slot willen we nog zijn geheim weten om samen 200 jaar te worden. “Geen ruzie maken, nooit jaloers zijn, altijd rustig doordoen en niet overdrijven.”G (eert Stubbe en Bieke Cobbaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier