Leanne (5) na twee jaar eindelijk medicatievrij: “We zijn ongelofelijk trots op haar!”

Redactie KW

Na een behandeling van twee jaar en vier maanden is Leanne (5) uit Zedelgem medicatievrij. Het meisje vocht tegen leukemie en is haar strijd aan het winnen. “We kunnen niet anders dan ongelofelijk trots zijn”, aldus haar ouders.

91 weken lang elke dag chemo, 20 bloedtransfusies, 15 dexa-weken, 103 keer verdoofd, 7 beenmergpuncties, 19 lumbaalpuncties, 71 geprikt voor bloed. Leanne uit Zedelgem is amper vijf jaar, maar de cijfers die het meisje kan voorleggen zijn hallucinant. Ze vocht meer dan twee jaar lang tegen acute lymfatische leukemie. En eindelijk is ze opnieuw medicatievrij.

“Een mijlpaal waar ze echt naartoe geleefd heeft”, zegt haar mama Lore Lelie (34). “Toen we gingen oplijsten wat ze allemaal doorstond, schrokken we zelf van die cijfers. We hadden een app die dat allemaal bijhield. Maar we stonden daar eerlijk gezegd nooit bij stil. We gingen telkens maar door, zonder goed te beseffen wat er allemaal al vooraf ging.”

Dik verdiende kanjerketting

Leanne kreeg deze week haar ‘bloemenkraal’. De laatste kraal voor haar zogenaamde ‘kanjerketting’. Dat is een ketting gevuld met kralen, elk met hun eigen betekenis. Bijvoorbeeld voor een chemosessie of een prik. “Die ketting is ondertussen zo’n zeven meter lang. En omdat ze nu geen medicatie meer moet krijgen en haar bloed opnieuw gezond is, kreeg ze nu de laatste. Een hele opluchting voor haar en voor ons allemaal.”

Quarantaine geen grote aanpassing

Ook Leanne zat de afgelopen weken samen met haar broer en zus in quarantaine. Al was dat voor haar niet meteen een grote aanpassing. “Wij missen al twee jaar heel wat feestjes. En we mochten nergens op bezoek gaan als er iemand ziek was. Bovendien mocht Leanne vaak niet naar school”, zegt mama Lore. “Dus zij vond het eigenlijk helemaal niet zo lastig. Integendeel, ze was blij dat iedereen eens hetzelfde kon meemaken. En dat haar broer en zus ook niet naar school mochten. (lacht) Toen Leanne acht maanden in isolement zat door haar ziekte werd ze trouwens overstelpt met brieven na een oproep van haar moeder. Honderden kaartjes en geschenken kwamen toen bij haar toe.”

Terug naar school

Volgende week mag Leanne wel terug naar school. En in september start ze in het eerste leerjaar. Een mijlpaal voor haar. “Ze verjaart in het begin van de zomer. Ze wilde voor haar verjaardag medicatievrij zijn. En dat is haar gelukt. Nu kan ze met een propere lei aan het eerste leerjaar beginnen. En dat vond ze heel belangrijk. Ze ziet dat als een nieuwe start. Grote woorden voor zo’n klein meisje, maar haar ziekte heeft haar kleutertijd afgenomen. Daardoor werd ze snel groter”, zegt papa Dries Vernieuwe (40).

Ondanks het goede nieuws, zal Leanne wel nog van nabij opgevolgd worden. Zo zal haar bloed geregeld onderzocht worden. “De dokters willen kort op de bal spelen. We kunnen nu enkel hopen dat haar bloed gezond blijft. Maar echt genezen kan ze pas vijf jaar na de diagnose verklaard worden. Dat wordt weer een mijlpaal, maar voorlopig zijn gewoon apetrots op onze sterke meid.” (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.