Laura Schaep viert 100ste verjaardag in WZC De Drie Platanen: “Ik word hier bediend als een koningin”

Laura Schaep vierde woensdag in het rusthuis De 3 Platanen en in het bijzijn van haar kinderen haar 100ste verjaardag. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Laura Schaep vierde woensdag in het rusthuis De 3 Platanen en in het bijzijn van haar kinderen haar 100ste verjaardag. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Laura Schaep, oudste dochter van Camille Schaep en Leontine Caestecker, mag zich sinds kort een eeuwelinge noemen. Ze verblijft in WZC De Drie Platanen in Oostende, waar ze met vorig jaar met enige tegenzin naartoe trok, maar ondertussen heel gelukkig is.

Laura werd in Eernegem geboren op 26 mei 1921. Samen met haar twee broers en twee zussen liep ze school in Eernegem. Met klompen aan hun voeten stapten ze dagelijks over de spoorweg naar school. Het waren andere tijden. Feestjes zoals verjaardagen, Sinterklaas of kerst kende men niet.

Ze sliepen onder de pannen, die in de winter afgedekt werden met jutezakken tegen de kou. Laura ging naar school tot haar 14 jaar. Daarna moest ze mee met moeder Leontine gaan werken. Later heeft ze als dienstmeisje gewerkt in een bloemenwinkel in de Adolf Buylstraat. Al op jonge leeftijd , toen ze nog naar school ging, leerde ze haar toekomstige man kennen, André Dumarey (°21/03/1921 – +29/09/2003). De jeugdvrienden huwden in Eernegem op 23 mei 1941. Het was een moeilijke, frustrerende oorlogstijd voor een jong koppel.

Laura vertelt soms over de moeilijke tijd, de tweestrijd van haar man als jonge vader om te zorgen voor zijn gezin en de druk van de oorlog. Hoe hij verborgen zat onder bed of het op een lopen zette toen de motoren van de Gestapo stil vielen voor de deur. Toen de Gestapo hem uiteindelijk oppakte, werd hij 15 maanden verplicht tewerkgesteld.

Laura bleef toen achter met een klein kindje (Hélène) en was zwanger van een tweede kindje (Vera). Dit was het begin van een heel moeilijke periode voor hen allen. In die periode leefde ze van voedselbonnen en een karig vervangingsinkomen, temidden van het oorlogsgeweld. Toch bleef ze sterk en met de hulp van vrienden en een positieve ingesteldheid kwam ze die periode door. Pas na de oorlog zag ze haar man terug. Na de oorlog werd het gezin uitgebreid met nog drie kinderen (Daniël, Marleen en Linda).

Grote familie

In 2001 vierden André en Laura hun diamanten jubileum. Ondertussen is Laura de fiere grootmoeder van 9 kleinkinderen, 16 achterkleinkinderen en twee achterachterkleinkinderen. Laura heeft steeds het huishouden gedaan en met liefde voor de kinderen en kleinkinderen gezorgd. Dat hield haar jong, zei ze.

Toen haar man op 29 september 2003 op 83-jarige leeftijd stierf, stond Laura erop om haar leven verder te zetten in haar eigen huis. Met de nodige hulp en steun van de kinderen kon ze tot vorig jaar in haar eigen huis blijven wonen. Tot corona dit nog verder onmogelijk maakte. Op haar 99ste verjaardag, 26 mei 2020, werd ze opgenomen in WZC De Drie Platanen in Oostende. Alhoewel ze nooit naar een WZC wilde gaan, is ze er zeer gelukkig en wordt ze omringd met liefdevolle zorg door personeel en medebewoners.

Wekelijks naar kapper

“Ik word hier bediend als een koningin”, zegt ze dagelijks. Ze vult er haar dagen met lekker eten, TV kijken en luisteren naar de radio. Laura is een goedlachse dame, die graag een babbeltje slaat en met een kwinkslag grappig uit de hoek kan komen. Een fiere vrouw ook, die er op staat om wekelijks naar de kapper te gaan en van mooie kleren houdt.

“Mijn geheim om 100 jaar te worden?”, zegt Laura. “De goede relatie met en de nodige steun van de kinderen helpen veel. Verder niet bang zijn om te werken, positief blijven, goedgehumeurd zijn en niet te veel klagen ook al gaat het minder. Morgen is het een andere dag!”

(RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.