Krak van Wielsbeke Lotte Vercruysse stapt richting een gewoon leven: “Zot kwebbelgat gebleven”

Lotte Vercruysse met haar artikel uit de krant. Dat koestert ze nog altijd. (Foto NVR)
Redactie KW

Begin dit jaar werd Lotte Vercruysse (9) verkozen tot Krak van Wielsbeke. In 2020 verbleef Lotte noodgedwongen in het zeepreventorium om te revalideren. Stap voor stap gaat ze nu weer richting een gewoon leven met hobby’s en school. “Daar ligt nu de focus op”, vertelt ze.

4,5 jaar geleden kreeg Lotte te horen dat ze een hersentumor had die niet geopereerd kon worden. Door de behandelingen kreeg ze bovendien last van chronische hoofdpijn. Daarom ging ze revalideren in het zeepreventorium in De Haan, middenin de eerste coronalockdown.

“Dat was de heftigste periode uit haar leven. Niet alleen op het vlak van haar gezondheid, maar ze moest ook tien weken in quarantaine leven. Toen hadden we niet durven dromen dat Lotte dit jaar opnieuw veel aspecten van het normale leven zou kunnen meemaken, ondanks de beperkingen en uitdagingen die dat met zich meebrengt”, vertelt mama Celine van Simaeys.

G-Sport

Vorig jaar ging Lotte slechts één volledige dag en vier halve dagen naar school. Nu is dat bijna weer voltijds. “Ik ben blij dat ik zoals de andere kinderen gewoon naar school kan gaan bij juf Ruth in het vierde leerjaar. Samen met de school, het ondersteuningsteam en de revalidatie hebben we een mooi pad uitgestippeld zodat ik de belangrijkste lessen kan volgen. Het is voortdurend zoeken naar het evenwicht tussen inspanning, ontspanning en rust”, vertelt de Krak.

Lotte en haar ouders vonden het belangrijk dat ze opnieuw wat hobby’s zou kunnen uitoefenen. Hobby’s die rekening houden met haar beperkingen. Zo is ze bijvoorbeeld sneller vermoeid dan andere kinderen. “Afgelopen zomer ben ik meegegaan op Jomba-kamp. En ondertussen ben ik begonnen met G-sport: paardrijden bij Somival in Waregem en dansen in Izegem. Dat doe ik allebei heel graag”, glimlacht ze.

Celine vindt het belangrijk dat G-sport er is voor kinderen met beperkingen. “Zij mogen zich ook ontspannen. Het positieve aan G-sport is dat het in kleinere groepen is en dat er meer op maat gewerkt wordt met de kinderen. Zo wordt het voor hen ook minder veeleisend en vermoeiend. Het belangrijkste is dat de kinderen zich amuseren”, geeft Lottes mama aan. De keerzijde van de medaille is dat Lottes ouders haar naar Waregem of Izegem moeten brengen. “G-sport heeft een heel kleine doelgroep, dus dan is het wat verder. Maar voor het welzijn van Lotte hebben we dat er heel graag voor over.”

Duwtje in de rug

Toen Lotte tot Krak werd verkozen was ze daar trots op, maar toch bleef ze bescheiden. “Uiteraard heb ik het artikel wel getoond aan mijn dokter en in de revalidatie. Daarnaast was het ook tof dat mensen me erover aanspraken, zoals in het gemeentehuis toen ik om een identiteitskaart voor kinderen moest gaan. Al bij al is het een heel mooie herinnering”, weet ze.

Niet alleen de verkiezing tot Krak heeft Lotte een duwtje in de rug gegeven. Ze kon ook een beroep doen op Make A Wish. Die organisatie maakt de dromen van zieke kinderen waar. “Ik bak heel graag, dus mocht ik een taart gaan bakken in de bakschool van Roeselare. Dat deed ik samen met de winnares van Bake-Off Junior. Achteraf hebben we genoten van een goochelshow en hebben we de taart samen met onze vrienden en familie opgegeten. Dergelijke zaken helpen me wel wat vooruit.”

Vorig jaar verkocht Lotte Cuties for Life. Die opbrengst ging dan naar De Lieving. Die organisatie helpt bij de zorg van broers en zussen van kankerpatiënten. “Dit jaar hebben we nog geen actie gepland, maar we zijn wel op iets aan het broeden. Al zal het misschien voor volgend jaar zijn. Voorlopig ligt de focus op het gewone. Het thema van De Warmste Week past dan wel weer bij mij: zijn wie je wil zijn. Ik heb het misschien moeilijk gehad, maar ik ben wel nog altijd dat zotte kwebbelgat gebleven”, besluit ze.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier