Kortrijkse Agnes Libbrecht viert 100ste verjaardag: “Veel je goesting doen”

© gf
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Door de coronamaatregelen moet Agnes haar 100ste verjaardag zonder haar familie vieren in woonzorgcentrum De Pottelberg. De familie zorgde wel voor een taart, een video met wensen en een venstermoment.

Agnes Herminia Libbrecht werd in Kortrijk geboren op 29 april 1920. Ze was de jongste van een gezin van 9 kinderen en is ook de enige nog overlevende. Agnes was een mooi dartel meisje, maar wel een beetje rebels. Op haar zevende speelde ze al toneel, dit samen met haar zus Maria. Op haar twaalfde reed ze op een dag met haar fiets van Kortrijk naar Doornik en terug, en dit in haar eentje. Haar vader was daar niet blij om en toen ze weer thuis in de Groeningelaan aankwam, belandde haar fiets voor langere tijd op zolder.

Toneelmicrobe

Agnes liep school bij de ‘Zusters Paulientjes’ aan de Broeltorens. Later trok ze naar het Sint-Niklaasinstituut. Ze was zeer actief bij de K. A. V. van Sint-Jan. Daar kon ze haar hobby toneel spelen verder uitoefenen. Verschillende van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen kregen ook de toneelmicrobe mee in de genen.

Bij kapper Willy leerde Agnes Werner De Vos kennen. De zus van Werner was gehuwd met Willy. Agnes viel in de smaak bij Werner en de twee leerden elkaar beter kennen. Ze trouwden op 27 augustus 1937. Het gezin werd verrijkt met zes kinderen, Annie die geboren werd in 1939, Walter in 1941, Jacques in 1943, Annie in 1944, Freddy in 1945 en Johnny in 1950. Jacques en Johnny zijn nog in leven. Er kwamen ook 12 kleinkinderen, 19 achterkleinkinderen en onlangs kwamen daar nog twee achter-achterkleinkinderen bij.

Tot aan haar huwelijk werkte Agnes in het confectie-atelier van haar zus Maria. Daarna ging ze een tijdje aan de slag bij het confectiebedrijf van Mevrouw Gossiaux en zorgde ze voor haar kroostrijk gezin.

Annie woonde het grootste deel van haar leven in Kortrijk, maar door het werk van Werner trokken ze ook voor korte tijd naar Gent en Kuurne.

Jezelf eens verwennen

Agnes en Werner waren heel gelukkig samen. Ze hielden van reizen, kaarten en van muziek. Werner was een goede violist. Ze deed ook graag eens een terrasje met haar dochter Annie. Op 13 januari 2001 overleed Werner echter. Agnes woonde nog alleen tot ze op Valentijnsdag in 2017 naar woonzorgcentrum De Pottelberg verhuisde. Zelfs nu ze 100 jaar is, blijft Agnes haar zelfstandigheid zoveel mogelijk behouden. Ze kijkt graag naar de Franse tv, volgt nog snookerwedstrijden op televisie en speelt gezelschapsspellen. Het geheim om 100 jaar te worden, is volgens Agnes “je niet te druk maken, veel je goesting doen en jezelf ook eens verwennen”.

Woensdag trokken Agnes’ twee zonen naar De Pottelberg om te zwaaien aan het venster voor hun mama’s verjaardag. Bakker Nick Verschaeve, die getrouwd is met een kleindochter van Agnes, bakte een taart voor alle bewoners van de afdeling. De familieleden maakten per gezin een filmpje met wensen voor Agnes. Tom Adyns, die met een andere kleindochter getrouwd is en de techniek verzorgt bij toneelgroep Isegrim waar verschillende familieleden toneel spelen, monteerde het filmpje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.