Kinesist en kunstenaar Piet Petillion uit Emelgem is overleden

Piet Petillion. (foto IB)
Redactie KW

Kinesist, beeldhouwer, kunstschilder en musicus Piet Petillion overleed zondag 19 januari in de vroege morgen in AZ Delta Roeselare. Hij was 74 jaar.

Piet Petillion werd in Ieper geboren op 5 juni 1945. Hij trouwde in 1968 met Leen Vanhullebus die op 26 februari 2002 overleed. Het gezin woonde in de Roeselaarsestraat waar Piet zijn kinepraktijk had. In 2006 verhuisde hij naar een appartement op de Dam in Emelgem. Hij was de vader van Charlotte en Sophie en schoonvader van hun respectievelijke partners Geert Soetaert en Kristof Lefevre. Piet was ook de opa van Henri, Eline, Justine, Louise en Stéphanie.

In 2001 stopte Piet met zijn kinepraktijk. “In april 2003 onderging hij een niertransplantatie wat hem een nog grotere pleitbezorger voor orgaandonatie maakte dan hij al was“, zeggen dochters Charlotte en Sophie. “We kennen onze pa als een ‘taaie’ en iemand die in alles zijn plan trok. Hij was erg begaan met zijn kleinkinderen.”

“Kunst was de rode draad door het leven van ons vader. Tekenen, schilderen en piano spelen deed hij al van jongs af aan. Keramieken beeldhouwwerken kwamen er pas later bij. Hij was een pure autodidact. Later volgde hij wel nog twee jaar kunstacademie waar hij les kreeg van kunstenaar Geert Devos. Behalve piano speelde hij nog accordeon, saxofoon en orgel. Toen hij de 40 gepasseerd was, volgde hij nog notenleer aan de academie en zat er in de klas van die andere muziekkunstenaar Filip Kowlier (Cauwelier).”

Piet werd in 1993 lid van Rotary Club Izegem en was nu al een tijdje erelid. “Hij zette zich ten volle in voor die serviceclub en haar initiatieven voor het goede doel.”

Uniek fotoboek

“Piet was een minzaam en kunstzinnig man”, zegt Rik Decock, voorzitter van Rotary Izegem. “Hij was een goede kinesist, maar anderzijds creëerde hij met die ‘gouden handen’ ook prachtige keramieken beelden en unieke schilderijen. Een selectie van zijn werken werd in 2011 door Rotary Izegem en in samenwerking met zijn goede vriend Jacques Vandecasteele verzameld in een uniek fotoboek waarvan de opbrengst naar ‘Ziekenhuis zonder Grenzen’ en naar ‘Verslavingspreventie in de scholen’ ging. Het voorwoord was van toenmalig Europees president Herman Van Rompuy.”

Piet was een creatief kunstenaar“, zegt Geert Devos. “We exposeerden nog samen in Museum Blomme in Roeselare. Maar hij was vooral iemand, die ondanks de vele tegenslagen, er bleef voor gaan.

De uitvaartdienst van Piet Petillion heeft plaats op zaterdag 25 januari om 10.30 uur in de Sint-Tillokerk en wordt opgeluisterd door zijn vriend saxofonist Xavier Saget en het mannenkoor De Kerels. Na de crematie wordt zijn as bijgezet op de stedelijke begraafplaats in de Reperstraat. (IB-LDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier