Gezin met twee kinderen emigreert naar Hoge Noorden: “Noors heeft soms wel wat weg van West-Vlaams”

De twee gezinnen samen: Benjamin Taeymans, Karin Derooy, Mia en Liv; Ilena, Vidar, Bart Claeys en Ellen Vantorre. © gf
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Bart Claeys (36) en Ellen Vantorre (36) verhuisden afgelopen zomer met hun twee kinderen Ilena (8) en Vidar (5) van Sint-Michiels naar Rondane, het oudste en naar verluidt mooiste nationaal park van Noorwegen. Samen met een ander Vlaams koppel maken ze er hun grote droom waar.

Bart en Ellen hadden de hoop bijna opgegeven toen ze door een gelukkig toeval in contact kwamen met Benjamin Taeymans en Karin De Rooy. Het koppel uit Antwerpen verhuisde twee zomers geleden naar Noorwegen om er Rondane River Lodge uit te baten, een gemoedelijk hotelletje met een tiental blokhutten aan de oevers van de Vulua-rivier. “Karen en Benjamin zijn ook de oprichters van het Noorderhuis in Antwerpen, een reisorganisatie met focus op het Hoge Noorden. Nadat ik ergens hun verhaal had gelezen, heb ik zelf contact met hen opgenomen en het bleek meteen goed te klikken tussen ons. Hun twee kinderen hebben ongeveer dezelfde leeftijd als onze Vidar en Ilena, en zo zijn we na een lange zoektocht van twee jaar ingegaan op hun invitatie om de krachten te bundelen”, vertelt Bart, die zelf al jaren avontuurlijke reisexpedities organiseert naar Antarctica en het Hoge Noorden.

Wilde muskusossen spotten

In Noorwegen doorkruiste hij eerder al de Hardangervidda, Europa’s grootste bergplateau. “Het aantrekkelijke aan Noorwegen, is dat het land enorm gevarieerd is. De streek van Rondane is ook nog heel ongerept en de winters zijn er nog een zekerheid.”

Je kan er dan een sleetochtje doen met husky’s, alpineskiën en ijsvissen. “Of wilde muskusossen spotten”, zegt Bart. “In de zomer bieden we kanotochtjes en elandsafari’s aan, kan je aan canyoning doen of gewoon zalig tot rust komen in de wilde natuur. Want het ruimtegevoel in Noorwegen is onbeschrijfelijk.”

Rondane is volgens Bart ook enorm geliefd bij de Noren zelf. “Het is een van de populairste vakantiebestemmingen in eigen land, en tijdens de coronacrisis hebben ze de streek massaal herontdekt. Rondane is een waar wandelwalhalla: het ligt langs een van de mooiste panoramawegen van het land.”

Met taxi naar school

Het gezin verhuisde in juli, ondertussen zijn Vidar en Ilena er dus al naar school geweest. “Dat was meteen een heel avontuur: Vidar ging in zijn eerste schoolweek wilde paddenstoelen plukken, Ilena mocht op driedaagse berghuttentocht met haar klasje.”

© gf

Dat Noorwegen een welvarend land is, mocht het gezin er ook al ervaren: Vidar en Ilena worden er ’s ochtends per taxi opgehaald om naar school te gaan. “Maar Noorwegen is natuurlijk ook wel een duur land. Iedereen betaalt dus mee aan de welvaartstaat. Dankzij onze komst hebben ze de plaatselijke school kunnen openhouden: er zijn zeven leerkrachten voor amper twintig kinderen. De lesdagen zijn er overigens ook een stuk korter dan bij ons. Vidar en Ilena gaan daar maar tot ‘s middags naar school.”

Maar vervelen zullen ze zich deze winter niet: het plaatselijke voetbalveld wordt dan omgebouwd tot een schaatsbaan. “Vidar en Ilena hebben er al veel vriendjes gemaakt, al zijn Noren over het algemeen eerst wel wat gereserveerd”, zegt Bart. En de Noorse taal? “Die nemen ze op als een spons. Noors heeft trouwens af en toe wel wat weg van West-Vlaams.”

Wekelijks elandsteak

Gelukkig is zijn partner ook een beetje avontuurlijk ingesteld. “Op onze huwelijksreis hebben we samen een gletsjer overgestoken”, glimlacht Bart. “In Rondane kon ze trouwens ook die andere grote droom van haar waarmaken: Ellen en Karin zijn afwisselend chef-kok. Een keer per week staat er elandfilet op het menu; een aanrader!” En de cultuurschok? “Die hebben we vooral bij onze terugkeer ervaren: dat drukke verkeer op de weg waren we na vier maanden écht niet meer gewoon.”

© gf

Voor bij wie de nieuwsgierigheid gewekt is: de avonturen van Ellen en Bart komen binnenkort op het scherm. “Karen en Benjamin zaten al in de eerste reeks van Het Hoge Noorden, en plukken daar nu de vruchten van. Nogal wat Vlamingen combineren hun bezoekje aan Rondane trouwens met ‘Camping Coppens’ in Zweden.” Een nieuwe start dus voor ‘meester Bart’, die tot vorig schooljaar lesgaf in de afdeling van het Sint-Lodewijkscollege in de Zandstraat. “Ik mis mijn klasje eerlijk gezegd wel. Maar er zijn al veel ouders die beloofd hebben om eens op bezoek te komen.”

Info:www.rondaneriverlodge.no

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier