‘Familie X’ breidt opnieuw uit: Laex is twaalfde (en laatste) spruit

Een beeld uit mei vorig jaar, toen de kleine Alxe geboren werd. We zien boven v.l.n.r. Alex, Axel, Xela en Lexa. Zittend: Xale, Xael, Exla, papa Marino met Elax, mama Gwenny met de pasgeboren Alxe, Xeal en Leax. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Gwenny Blanckaert (32) en Marino Vaneenoo (39) mogen opnieuw suikerbonen in huis halen. Met de pasgeboren Laex verwelkomen ze hun twaalfde en laatste telg. Opvallend: alle broertjes en zusjes dragen een naam met dezelfde vier letters: A, L, E en X.

Op maandag 4 april beviel Gwenny Blanckaert in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper van haar twaalfde kindje: Laex. Daarmee is het kroostrijke gezin van de mama en papa Marino Vaneenoo compleet. “We wilden altijd al twaalf kinderen. Daar zullen we ons ook aan houden”, vertelt Gwenny. Laex is een zusje voor Alex (14), Axel (13), Xela (12), Lexa (11), Xael (10), Xeal (9), Exla (6), Leax (5), Xale (3), Elax (2) en Alxe (1).

Alle kinderen – acht meisjes en vier jongens – dragen een naam die uit de vier zelfde letters is opgebouwd. “Een bewuste keuze”, klinkt het. “Onze oudste zoon is vernoemd naar de stiefpapa van Marino, daarna zijn we beginnen puzzelen. Door telkens met die zelfde vier letters te werken, zetten we ook de verbondenheid van ons gezin in de verf.”

De kleien Laex is de twaalfde en laatste telg binnen het gezin van Marino en Gwenny.
De kleien Laex is de twaalfde en laatste telg binnen het gezin van Marino en Gwenny. © GF

Een week voor Moederdag krijgt het gezin van Gwenny en Marino dus een prachtig geschenk. “Mijn vrouw verdient alle lof”, aldus Marino. “Zij is dé steunpilaar van ons mooie gezin. Samen met onze kinderen zal ik wel iets in elkaar boksen, maar in 2020 kreeg ze op Moederdag het allermooiste cadeau ooit: net toen is onze Elax geboren. Beter kan je zoiets niet timen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.