Ex-leerkracht Frans De Pauw (96) uit Torhout is overleden

Redactie KW

Frans De Pauw, de bekende gepensioneerde onderwijzer, is op bijna 97-jarige leeftijd thuis in de ‘s Gravenwinkelstraat, omringd door zijn naaste familie, overleden.

Hij werd in Torhout geboren en was de echtgenoot van Simonne Vanhaverbeke, straks ook al 92. Hij laat vijf kinderen na: Johan (en Micheline Lederer), Filip (getrouwd met Christine Schouteten), Paul (getrouwd met Vera Opstaele), Katrien (getrouwd met Eric Dendooven) en Wim (weduwnaar van Ann Desimpelaere). Er zijn voorts veertien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. In augustus zouden Frans en Simonne 70 jaar getrouwd zijn geweest. Frans heeft zijn vader Leon vroeg verloren.

Laatstgenoemde werd in de Eerste Wereldoorlog getroffen door het dodelijke mosterdgas. Frans werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog ook zelf gemobiliseerd, maar diende uiteindelijk gelukkig niet ten strijde te trekken. Hij was graag ingenieur geworden, maar mocht al blij zijn dat hij tijdens de oorlog aan de Torhoutse Normaalschool kon studeren, waar hij vlot zijn onderwijzersdiploma behaalde.

Eerst gaf hij les aan de basisschool van de wijk Driekoningen (bij de nonnetjes), daarna aan de ‘kloefenschool’ Sint-Aloysius en uiteindelijk op zijn eindbestemming: de Lagere Oefenschool. Diverse generaties Torhoutenaren zaten bij ‘meester De Pauw’ op de banken – van het eerste tot het zesde leerjaar. Hij was trouwens ‘meesterlijk’ in alles wat hij deed: streng maar rechtvaardig, doordacht, eenvoudig, menslievend, hulpvaardig en wijs. Altijd bereid om anderen te helpen en dit vanuit een diepgeworteld geloof.

Hij werkte mee aan de Damiaanactie en zette zich in voor De Vrienden van Lourdes en Broederlijk Delen. Hij was een tijdlang voorzitter van de parochieraad Sint-Pieters en zong in het gregoriaans koor. Tot zijn 92ste las hij voor tijdens de eucharistievieringen. Ook werkte hij een tijdlang mee aan het weekblad De Torhoutse Bode. Tot zijn 93ste reed hij met de fiets en elke dag deed hij van in de vroegte ochtendgymnastiek. Tot een aantal jaar geleden was hij actief in zijn moestuin. Hij kon genieten van fietsen, wandelen, reizen, de bergen, de krant, een lekker wijntje, een interessante babbel en vooral zijn vrouw, zijn kinderen en de familie. De uitvaart heeft plaats op zaterdag 10 maart om 11.30 uur in de Sint-Pieterskerk.

(JS-Begr. Logghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.