Erebrandweerbevelhebber Marcel Nuyttens uit Heule overleden

Marcel Nuyttens zoals veel mensen hem nog gekend hebben. © a-NOM
Redactie KW

In het wzc Ter Melle is de bekende Heulse erebrandweerbevelhebber Marcel Nuyttens maandagmorgen op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was 68 jaar getrouwd met Angèle Desmedt die hem in 2017 ontvallen is. Sindsdien verbleef hij in het rusthuis.

Marcel was een geboren Heulenaar. Vader Evarist hield De Gilde open, toen nog in de Kasteelstraat (later drukkerij Vankersschaever). Getrouwd in 1949, trad Marcel een jaar later in dienst bij de gemeente Heule als automecanicien voor het onderhoud van de gemeentewagens. Twee jaar later gingen ze boven het brandweerarsenaal in de Stijn Streuvelslaan wonen. Marcel werd snel zelf vrijwillig brandweerman en in 1959 werd hij al officier. Hij volgde toen tal van cursussen en seminaries. In 1972 volgde Marcel de jong overleden Eric Vancraeynest op als luitenant-bevelhebber.

Marcel heeft voor de brandweer geleefd. Dag en nacht was hij met zijn echtgenote beschikbaar. Altijd was er wel een gemeentewerker, brandweerman of iemand anders die bij hen ging aankloppen. Op de duur verwees de burgemeester mensen met allerlei met klachten gewoon naar hen door, voor het uitbranden van wespennesten, leegpompen, enz. En bij de terugkeer van een brand stond voor de mannen altijd koffie klaar, ook ‘s nachts. In 1972 stond Marcel mee aan de wieg van de sportvereniging van de West-Vlaamse Brandweerfederatie. Hij was ook medestichter van het Heulse Rode Kruis, waarvan hij tien jaar actief lid was.

Na de fusie in 1977 werd Marcel ploegleider van het wagenpark in Kortrijk, waar hij in 1988 met pensioen ging. Hij had er toen moeite mee dat het Heulse brandweerkorps zijn zelfstandigheid verloor en een bijpost werd. Hij bleef bevelhebber tot 1987. Schoonzoon Frans Vervaecke volgde hem toen op als bijpostoverste.

In 1985 verlieten Marcel en Angèle het arsenaal en gingen ze in een rustig stukje van de Steenstraat wonen. De brandweer is altijd Marcels grote hobby geweest. In zijn jonge jaren danste hij graag en later trok hij op zondag graag naar zijn stamcafé Den Hert. Vele jaren hielden ze thuis een maandelijkse kaartnamiddag. Marcel genoot ook van allerlei sportuitzendingen op tv of van het lezen van de krant of weekbladen.

Marcel was vader van drie kinderen: Christine (met André Coucke, Kortrijk), wijlen Eric (met wijlen Nicole Derez) en Martine (met Frans Vervaecke, Heule). Hij had ook acht kleinkinderen en intussen zes achterkleinkinderen. Het verlies van zoon Eric (die beroepsbrandweerman was) in 2006 en zijn echtgenote Nicole een jaar eerder was voor Marcel en zijn echtgenote een bijzonder zware slag, nadat ze in 2003 ook al kleinzoon Tom Nuyttens verloren hadden. Tom werd op 18-jarige leeftijd aan de Broederschool met de fiets door een wagen aangereden.

De uitvaartdienst heeft plaats op vrijdag 25 oktober om 10 uur in de Sint-Eutropiuskerk.

(NOM-begr. Debonné-Sereni)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier