Diamanten huwelijksjubileum voor Robert en Gisèle

Redactie KW

In het Kasteel d’Aertrycke in Torhout hebben Robert Smet en Gisèle Ameye uit De Twaalf Gemeten in Sint-Kruis hun zestigste huwelijksverjaardag gevierd.

Robert – door iedereen Bertje genoemd – werd op 2 juli 1933 in Ieper geboren en Gisèle op 2 november 1934 in Izegem, de stad waar ze op 28 mei 1958 getrouwd zijn. Ze hebben twee kinderen, Johan en Veronique. Er zijn ook drie kleinkinderen Aran, Sias en Shana en drie achterkleinkinderen Nono, Mila en Elle.

Militair

De jeugd van Bertje werd, net als die van Gisèle, overschaduwd door de oorlogsjaren, maar hij slaagde er toch in om in Izegem het diploma van kleermaker te behalen en… er Gisèle te leren kennen. Niettemin nam zijn beroepsloopbaan een totaal andere wending.

Als 17-jarige trok hij naar de onderofficierenschool in Saffraanberg in Sint-Truiden en bouwde een carrière als militair uit. Eerst was hij gekazerneerd in het Duitse Werl , maar net vóór zijn huwelijk muteerde hij naar Zedelgem. Daar zou hij jarenlang aan de toenmalige onderofficierenschool lesgeven aan de jonge rekruten. Na een militaire loopbaan van ruim 37 jaar trok hij de Zedelgemse kazernepoort uiteindelijk achter zich dicht.

Yoga

Robert is al zowat zijn hele leven in de ban van yoga. Hij was zelfs een van de eerste gediplomeerde yogaleerkrachten van het land en ging in alle windstreken yogalessen geven – zelfs nog tot net vóór zijn tachtigste. Elke morgen blijft hij zijn oefeningen doen. Voorts houdt hij zich bezig met licht werk in de tuin, wandelen, wat fietsen, boeken lezen en kruiswoordraadsels invullen. Ooit was hij een fervente moestuinier.

Gisèle is naaister van opleiding en heeft een tijdje in een hoogstaande kledingzaak in Kortrijk gewerkt. Maar vrij snel legde ze zich volledig op het huishouden toe. Ook zij heeft aan yoga gedaan en staat bekend als een grappenmaakster eerste klas. Op tv volgt ze de soap Thuis en allerhande sportevenementen. Ze kan bovendien heerlijk koken. Burgemeester Renaat Landuyt kwam de diamanten jubilarissen feliciteren en hen de traditionele geschenken uitreiken. (JS/SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.