Boegbeeld van vrijzinnig Kortrijk Amé Deconinck is overleden

Op de foto zien we Doris Verlinde, die toen voorzitter was van VC Mozaïek, en Amé Deconinck, die voorzitter was van vzw Vrijzinnige Werken. Beiden zijn al overleden. © gf
Redactie KW

Op vrijdag 17 januari overleed Amé Deconinck in woonzorgcentrum Sint-Camillus in Wevelgem, waar hij nog maar twee dagen verbleef. Amé werd op 15 oktober 1932 geboren in Wevelgem en groeide er ook op.

Amé woonde met zijn broers en zussen in Kortrijk. Hij was de vierde in een gezin van vijf kinderen. Hij was de broer van Andrea, André, Aloïs en Amy. Amé was als advocaat verbonden aan de rechtbank van Eerste Aanleg in Kortrijk. Hij nam in 1989 als enige West-Vlaamse jurist deel aan een Chinees-Europees symposium ‘Investment in China’ en hielp daar mee de basis leggen van samenwerking tussen Belgische en Chinese advocaten. Amé is ook nog plaatsvervangend rechter geweest.

Socialistische beweging

Amé was een van de boegbeelden van de vrijzinnigen in Kortrijk. Hij was de zoon van wijlen volksvertegenwoordiger, Wevelgems gemeenteraadslid en vakbondsman Jules Deconinck, een pionier van de socialistische beweging in de regio Wevelgem en later een van de leidende figuren van die beweging van het arrondissement Kortrijk. Samen met zijn broer André en zussen wijlen Andrea en Amy richtte Amé zo’n 20 jaar geleden het fonds Erevolksvertegenwoordiger Jules Deconinck op. Auteurs konden er de nodige financiële ondersteuning bekomen.

Kom Op Tegen Kanker

Amé was bestuurslid en mede-oprichter van vrijzinnig centrum Mozaïek in Kortrijk. Hij was ook voorzitter van de vzw Vrijzinnige Werken, de eigenaars van het gebouw van VC Mozaïek. Onder zijn leiding werd het vrijzinnig centrum gerenoveerd en geopend. Er werd telkens als het mogelijk was verder geïnvesteerd in de infrastructuur van het gebouw. Amé richtte ook mee de werking van Kom Op Tegen Kanker in Kortrijk mee op. Hij zat tevens in de raad van besuur van UPV (Uitbreiding Permanente Vorming) van VUB kern Kortrijk. Hij was er 40 jaar voorzitter en bracht daarmee tal van eminente sprekers naar Kortrijk, die een verhelderende blik gaven op wetenschappelijke zaken. Hij zetelde ook een tijd in de raad van bestuur van UPV Nationaal. Hij werkte er mee aan het maandblad Zoeklicht.

Het afscheid vond plaats in familiekring. (EDB/Begrafenissen Bloyart, Kortrijk)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier