Begrafenissen Bloyart voortaan onderdeel van uitvaartgroep Sereni

Pedro Vandamme en echtgenote Cindy: "Onze werkwijze verandert niet." © NOM
Redactie KW

Na de begrafenisondernemers D’haene in Kortrijk, Debonné in Heule en Rigole in Bissegem, komt nu ook Bloyart uit de Roterijstraat in Kortrijk aansluiten bij de uitvaartgroep Sereni. Ook Pollie uit Menen behoort tot die groep. “Met Sereni hebben wij vertrouwen in de toekomst”, zegt Pedro Vandamme (47) van Bloyart.

Bloyart is een van de oudste en bekendste uitvaartondernemers in Kortrijk. Olivier Bloyart (1931-2007), eerst trappenmaker, begon ermee in 1959. Hij schreef geschiedenis door in 1971 als eerste in West-Vlaanderen een funerarium te openen, eerst met vier rouwkamers, nu met negen. Al op 16-jarige leeftijd kwam Carine, oudste van de drie dochters, meehelpen. Ze trouwde met Carlos Vandamme, die ook een tijdje meewerkte. Zoon Pedro Vandamme toonde algauw interesse en in 1993 nam hij de zaak over, samen met echtgenote Cindy Verbeke. Moeder Carine Bloyart trok zich zeven jaar geleden terug. Uit respect voor zijn grootouders behoudt Pedro de naam ‘Bloyart’.

Vertrouwenssfeer

“Wij werkten al nauw samen met Dirk Debonné in Heule en Ingrid Rigole in Bissegem”, zegt Pedro Vandamme. “Zij hadden geen eigen funerarium en doen daarvoor op ons een beroep. We wisselen ook chauffeurs uit. We hoorden alleen positieve verhalen over Sereni en vanaf september laatst begonnen we ook de stap te overwegen. Sommigen doen het omdat ze geen opvolging hebben. Bij ons is dat ook wel zo maar met onze leeftijd is dat nog niet aan de orde. Ooit hebben Amerikanen geprobeerd hier zaken op te kopen, maar dat is mislukt. Nu is er een vertrouwenssfeer. We voelen ons goed bij hun werkwijze. Het voelt wel een beetje als je kind afgeven, maar je kunt het wel verder zelf opvoeden. Je wilt dat het goed terecht komt. Met de overname door Sereni blijft begrafenissen Bloyart in goede handen.”

Rouwbrieven maken plaats voor communicatie via internet – Pedro Vandamme, Begrafenissen Bloyart

Sereni werd vijf jaar geleden vanuit Brasschaat opgericht. Oud-Kuurnenaar Bram Coussement is gedelegeerd bestuurder en is blij met de toetreding van Bloyart. “Ze vormen in feite een jong team maar met onze langetermijnvisie kunnen wij hen ondersteunen, terwijl zij hun eigenheid bewaren. Wij nemen allerlei administratieve taken uit handen en zorgen indien nodig voor permanentie. Intussen zijn 29 uitvaartondernemers bij ons aangesloten.” Pedro en Cindy Vandamme benadrukken nog dat er voor wie op hen een beroep doet in feite niets verandert en ze blijven ook eigenaar van de gebouwen.

Internet

De uitvaartsector is ook voortdurend in beweging. Steeds meer uitvaarten hebben in aula’s plaats en niet in een kerk. Pedro Vandamme: “De verhouding is nu ongeveer 70/30, maar er is een verschil tussen stad en deelgemeenten. In de dorpen kennen de mensen elkaar nog, is een begrafenis nog meer een sociaal gebeuren en kiest men nog meer voor de kerk. Zelf hebben wij geen behoefte aan een aula, aangezien die van crematorium Uitzicht genoeg capaciteit heeft. Ook ons funerarium hoeven we niet uit te breiden, want een recente trend is dat mensen niet meer opgebaard worden en dat er geen rouwbrieven meer zijn. Men communiceert met internet. Men verkiest ook meer en meer intimiteit, wat ook wel met de prijs te maken heeft. In Kortrijk is er kerkelijk zoveel vraag naar de intieme kerk van het O.L.Vrouwehospitaal dat het soms niet mogelijk is. Terwijl daar vroeger bijna alleen OCMW-begrafenissen plaatshadden…”

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier