Annelies en Vincent wonen met twee zonen in Ramskapelle: “Een gezellig en rustig landelijk dorpje”

Vincent Laverge, Annelies Vergauwe en de kinderen Mathis (9) en Maxime (8) voelen zich goed in de Hemmestraat.© IV
Vincent Laverge, Annelies Vergauwe en de kinderen Mathis (9) en Maxime (8) voelen zich goed in de Hemmestraat.© IV
Paul Bruneel

Een van de deelgemeenten van Nieuwpoort is Ramskapelle. Het dorp telt enkele honderden inwoners, maar is toch een dorp uit de duizend. Dat wordt beaamd door Annelies Vergauwe (42) die samen met haar echtgenoot Vincent Laverge (41) en de kinderen Mathis (9) en Maxime (8) in de Hemmestraat woont.

“De familie Vergauwe en Ramskapelle zijn al sinds 1860 met elkaar verbonden”, zegt Annelies, “ikzelf woon hier al mijn hele leven en ook mijn ouders en broers wonen hier. Mijn grootvader Georges was zelfs ooit de oudste inwoner van Ramskapelle. Twaalf jaar geleden ben ik gehuwd met Vincent Laverge en hij ruilde toen de stad Kortrijk voor Ramskapelle, maar heeft het zich nog geen moment beklaagd. Ramskapelle is nog een echt boerendorpje en dat bedoel ik heel positief, je kunt hier nog echt genieten van de natuur en het groen dat er nog is. Je kunt er echt nog de natuur ruiken. Iedereen kent hier iedereen en er wordt nog tijd gemaakt om een praatje te slaan met elkaar. In ons gezellig dorpje komen nog de landbouwers met hun tractoren voorbij en dat hoort er bij. Dat maakt het allemaal zo anders dan de grootstad.”

Annelies baat samen met haar broers, Vergauwe K&P uit, een zaak die indertijd werd opgestart door haar vader Pol Vergauwe en samen met zijn vrouw Lieve verder werd uitgebouwd. Je kunt er terecht voor park- en tuinbouwmachines en alles voor de tuin. De familie doet ook loon- en grondwerken. Heel veel handelszaken tref je niet aan in Ramskapelle maar toch vind je er al het nodige. De Lanterfanter is een bekend restaurant en ook ‘t Bakkerijtje is een populaire zaak. Een school is er niet meer in Ramskapelle want door het lage aantal inwoners is het moeilijk om een onderwijsinstelling in stand te houden.

Veel fietsers

“Dat is een gemis, maar we zijn het nu zo gewoon en sommige mensen laten de kinderen school lopen in Nieuwpoort of bij de buren in Oostduinkerke. Anderzijds zijn er hier voor de kinderen, wel heel veel speelmogelijkheden”, zegt Annelies. Niet enkel voor de plaatselijke kinderen is Ramskapelle een klein paradijsje, er komen ook heel wat fietsers. Vooral nu in coronatijd wordt de fiets veel meer van stal gehaald dan in het verleden. “Er zijn hier heel veel mooie dingen te ontdekken”, zegt Annelies, “maar als ik dan toch het mooiste plekje van Ramskapelle moet kiezen, dan noem ik onmiddellijk ons mooie Dorpsplein.”

Dag van Ramskapelle

De grootste activiteit die wordt georganiseerd is ‘De Dag van Ramskapelle’. Op die dag komt iedereen naar buiten om deel te nemen aan het evenement. “De Dag van Ramskapelle is een ideale gelegenheid om nieuwe inwoners te ontmoeten of anderen beter te leren kennen en ook de nieuwjaarsreceptie en Lichtjeswandeling zijn leuke activiteiten”, geeft Annelies nog mee. Zij is niet van plan om ‘haar’ dorp vaarwel te zeggen. “Als je ergens bent waar het goed is, waarom zou je dan voor iets anders kiezen?” besluit ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.