Agentschap Opgroeien sluit kinderopvang in Passendale en voert onderzoek na klachten

Kinderopvang Calimero werd voorlopig geschorst tot 6 januari 2023. © ZB
Camille Jonckheere

Agentschap Opgroeien heeft besloten om de kinderopvang Calimero in Passendale tijdelijk te schorsen na enkele klachten. De klachten worden verder onderzocht. Schepen van Kinderopvang, Joachim Jonckheere (#TEAM8980) zoekt nu volop met het gemeentebestuur naar een oplossing voor de 25 kinderen, die nu plots zonder opvang komen te zitten.

Woensdagavond kregen de ouders van de kinderopvang Calimero in Passendale, een deelgemeente van Zonnebeke te horen dat die donderdag gesloten zou zijn. Donderdagavond werden de ouders dan op de hoogte gebracht van de gemeente en het Agentschap Opgroeien dat de kinderopvang tijdelijk geschorst werd met onmiddellijk ingang na enkele klachten en onduidelijkheid. “We hebben die beslissing gemaakt, omdat we ons ernstige zorgen maken over de veiligheid en gezondheid van de kinderen”, vertelt Nele Wouters, woordvoerder van Agentschap Opgroeien.

“We hebben de kinderopvang met onmiddellijke ingang geschorst, omdat we ons zorgen maken over de veiligheid en gezondheid van de kinderen”

“We nemen nu de tijd om een grondig onderzoek te voeren of de kinderopvang opnieuw kan opgaan en onder welke voorwaarden eventueel. De opvang werd geschorst met hoogdringendheid, dus die kan pas opnieuw openen nadat het onderzoek is afgerond. Over de specifieke inhoud van de klachten kunnen we niets vertellen. Maar we zetten alles op alle zodat de ouders vlug een antwoord hebben.” Het kabinet van minister van Welzijn & Gezin, Hilde Crevits (CD&V) bevestigde dat het Agentschap Opgroeien er mee bezig is.

Op zoek naar oplossing

Joachim Jonckheere, schepen van Kinderopvang in Zonnebeke (#TEAM8980) en het gemeentebestuur zijn op zoek naar een oplossing voor de ouders, die in de kou komen te staan. “In die kinderopvang is er plaats voor 25 kinderen. In totaal hebben we in onze gemeente 175 opvangplaatsen voor kinderen en nu moet plots 15 procent daarvan een nieuwe locatie zoeken. Dat wordt geen gemakkelijke opdracht, maar gelukkig zijn de grootouders een grote hulp en krijgen we ook lokaal heel wat begrip.”

“De kinderopvang werd voorlopig geschorst tot 6 januari 2023. Maar we hopen dat het onderzoek vlot gaat en dat de kinderopvang de komende maanden opnieuw kan openen. We zijn er van overtuigd dat alle onthaalouders in onze gemeente hun best doen”, besluit Jonckheere.

Vele ouders moeten nu zo vlug mogelijk een oplossing vinden. “De plaatsen bij de crèches en onthaalouders zijn tegenwoordig al zo beperkt. En nu zoekt er plots zo’n grote groep opnieuw plaats. Dat maakt het extra moeilijk. Wij hebben gelukkig tijdelijk een oplossing gevonden. Het is niet ideaal, maar het is iets. De gemeente Zonnebeke probeert ons ook zo goed mogelijk bij te staan”, vertelt de vader van een van de kinderen.

Onduidelijke communicatie

Voor de ouders kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. “Eerst kregen we een kort berichtje dat de opvang donderdag niet zou opengaan. En plots hoorden we dat die zelfs per direct moest stoppen. De communicatie naar ons toe verliep helemaal niet zo vlot. Iedereen heeft ook een job, waar we aanwezig moeten zijn en dan krijg je plots dat nieuws op jouw bord. We kregen ook geen duidelijke uitleg vanuit de opvang over wat er aan de hand was tot het Agentschap Opgroeien dan eindelijk een korte officiële mail stuurde over de schorsing”, vertelt de vader van een van de kinderen.

“We hebben nooit een vermoeden gehad dat er iets aan de hand was in onze opvang. We hopen dat er snel duidelijkheid komt, want we zijn wel bezorgd om ons kind”

“We hebben nooit een vermoeden gehad dat er iets aan de hand was in de kinderopvang of dat er slechte intenties waren. Dus het was voor ons erg schrikken. We hopen dat het onderzoek duidelijkheid brengt over de situatie, want we zijn natuurlijk bezorgd om ons kind.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.