Gezin De Maesschalck uit Ingelmunster kijkt uit naar FACTS in Gent

Steven kijkt al uit naar komende zondag naar hun FACTS-bezoek, de familie-uitstap met zoon Alexander en dochter Michelle. (foto FODI)
Redactie KW

Op zondag 20 oktober gaat Steven De Maesschalck voor de negende keer naar de FACTS-beurs in Flanders Expo, de hemel voor sciencefiction-, game-, en fantasyfans. Zoon Alexander is ook al vele jaren van de partij. Voor de tweede keer gaat nu ook dochter Michelle mee. Het is een familie-onderonsje, wel zonder mama Inge De Neve die liefst thuis blijft. De papa en kids gaan voor de games, Star Wars en de sterren die er komen signeren.

FACTS staat voor Fantasy, Animation, Comics, Toys & Sciencefiction. In 1993 ontstond de beurs in café Tonneke in Gent. De beurs bleef ieder jaar groeien, waardoor men verhuisde naar het Citadelpark in Gent. Het moest nóg groter: de beurs zit nu al enkele jaren in Flanders Expo, verspreid over meerdere hallen. Als grote fan van Star Wars ging Steven – samen met zoon Alexander – negen jaar geleden voor de eerste keer naar dit evenement. “Vroeger ging mijn vrouw ook mee, maar dat ziet ze niet meer zitten. Inge kan haar niet inleven in deze fantasiewereld”, zegt Steven (46) uit de Izegemstraat 6, die als zelfstandig tandtechnicus werkt. “Alexander ziet het wel nog zitten om ieder jaar mee te gaan. In de voorbije jaren keken we vooral uit naar speciaal speelgoed. Toen Alexander klein was, kreeg hij al vaak iets unieks dat na al die jaren qua waarde is gestegen. Op FACTS vind je immers speelgoed dat je nergens anders kan aantreffen. Unieke stukken, soms ook tegen een unieke prijs, maar wanneer je dit speelgoed met respect bijhoudt, stijgt de waarde ervan”, legt Steven uit.

Al Star wars-fan sinds 1983

Al 36 jaar heeft Steven een boontje voor Star Wars. Samen met zijn zoon is hij ook lid van The Belgium Star Wars Fanclub TeeKay-421. “Voor mij begon het in 1983, toen Return of The Jedi uitkwam, de derde film in de originele Star Wars-trilogie. Wat mij aansprak ? Die speciale lichteffecten, de sciencefiction-elementen, ruimteschepen en veel meer. Eens thuis reed ik naar de videotheek in de Rozestraat om ook de andere delen te bekijken. Daarna begon ik allerlei merchandising te verzamelen. De Star Wars-films werden zo een echte passie, die eerst op VHS en later op dvd uitkwamen. In 2010 ging ik – samen met Alexander – voor de eerste keer naar FACTS. Dat is de grootste beurs in België als je houdt van sciencefiction, fantasy en comics. Wat je daar allemaal aantreft, kan je niet op één pagina neerpennen. We kijken altijd onze ogen uit”, geeft Steven toe.

“Verkleed in Supergirl”

Tijdens FACTS slentert Steven vooral rond in de Star Wars-hal. Zoon Alexander houdt graag halt in het game-gedeelte. Dochter Michelle is een Netflix-kijker en kijkt heel wat series, waaronder Supergirl. “Ik ga ook als haar verkleed”, glimlacht Michelle (12), studente moderne in het Klein Seminarie in Roeselare. Ze doet al jaren aan paardrijden bij Tiliahof in Ingelmunster.

Wat je op FACTS allemaal ziet, kan je niet op één pagina neerpennen

“Ik heb kleding liggen die perfect past om naar FACTS te gaan. Eén van mijn favoriete bekendheden is er persoonlijk aanwezig. Eén foto ermee kost 45 euro. Dat valt nog mee”, bekent Michelle, waarna papa Steven namen aanhaalt van andere internationale sterren die toch gemakkelijk 65 tot zelfs 90 euro vragen voor één foto en een handtekening. Alexander zal dit jaar niet enkel bij papa Steven lopen. Er gaat ook een vriend mee. “Ik kijk in de diverse zalen wat er allemaal te zien en te beleven valt. We zullen dus ook wel onze draai vinden”, verklapt Alexander (15), student wetenschappen aan het Klein Seminarie in Roeselare. De jongeman voetbalt al drie jaar bij Hulste Sport, nu in de reeks U17.

FACTS vindt plaats in Flanders Expo, Sint-Denijs-Westrem. Zaterdag 19 (10-19 uur) en zondag 20 oktober (10-17 uur). vip-tickets krijgen toegang vanaf 9 uur. Prijs : ?20 voor standaard ticket, ?15 voor wie verkleed komt. Info: facts.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier