Gezin Blieck gebruikt erfgoedlening voor verbouwing: “Woning met lange geschiedenis”

Negen jaar geleden verhuisden Kristof Blieck (44) en Inge Vos (41) met hun zonen Robrecht en Reinoud vanuit Zonnebeke naar een voormalige slagerij in de Kasteelstraat in Oostvleteren. Voor de verbouwingen naar de oorspronkelijke staat deden ze een beroep op een erfgoedlening. Als eerste in onze provincie.

© RVL
© RVL

“Wij waren al een tijdje op zoek naar een woning. Een vriend wees ons op deze slagerswoning die te koop stond in Oostvleteren. Het was liefde op het eerste gezicht, want we hebben een voorliefde voor authenticiteit. Een huis met een flinke voorgeschiedenis en een eigen verhaal heeft voor ons net dat ietsje meer. Bij de inrichting kozen we dan ook bewust niet voor een hypermoderne stijl. Zo behielden we de rustieke lambriseringen aan het plafond. En de klassieke schoorsteenmantel uit Belgisch rood marmer vinden we wel heel bijzonder”, vertelt Kristof Blieck.

Aan het huis gaat een lange geschiedenis vooraf. “Oorspronkelijk, meer dan 100 jaar geleden, deed het dienst als notariswoning. Ook was het een tijdje in het bezit van het klooster, vermoedt men, waarna het omgetoverd werd tot café. Vóór wij het kochten was er een slagerij in ondergebracht”, zegt Kristof nog.

Vanuit zijn vroegere job als educatief medewerker in het Memorial Museum Passchendaele in Zonnebeke, wist Kristof van het bestaan van de erfgoedlening af. “We kregen een erg gebruiksvriendelijke lening van 100.000 euro tegen 1%, die meteen ook een mooie aanzet is om een te renoveren woning in zijn historische waarde te herstellen. Zelf moesten we 25.0000 euro investeren”, zegt hij.

“Deze woning werd in een drietal fasen gebouwd, wat nu nog steeds te merken is aan de drie verschillende soorten bakstenen. Het hoofdgebouw werd opgetrokken rond 1900. Daarna werd in 1920 een eerste aanbouw bijgebouwd, gevolgd door nog een tweede aanbouw in de jaren 1960. Nu we het pand de komende twee jaar opnieuw in zijn oorspronkelijke staat zullen herwaarderen, zal het geheel op zich ook mooier ogen”, vindt Kristof, die nu cultuurfunctionaris is in Houthulst.

“Verder worden de vloeren na isolatie volledig opnieuw in ere hersteld, en ook de volledige kap van het dak ging er al van pan tot balk af, rekening houdend met de historische waarde. Foto’s van de oorspronkelijke voorgevel zijn er niet meer, maar ook die proberen we terug te brengen in de staat zoals die was. Het etalageraam wordt vervangen door een raam en voordeur, wat niet alleen praktisch, maar zeker ook esthetisch een meerwaarde zal zijn. De uitgevoerde werken moeten we bewijzen via offertes en facturen. We krijgen hiervoor twee jaar”, vertelt Kristof nog.

Dorpszicht

“Samen met de buren delen we de liefde voor het charmante dorpszicht. Het dorp leeft meer dan ooit. Het bewijs zijn de vele handelszaken in het kloppende hart van het dorp. Zo liggen er op een boogscheut van elkaar een slagerij, een buurtwinkel en maar liefst twee bakkerijen”, besluit Inge, die lesgeeft in De Pinker (De Lovie) enthousiast.

“De erfgoedlening kan gebruikt worden voor gebouwen die op de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed staan. In de Zuidelijke Westhoek gaat dat over zo’n 3.000 gebouwen”, aldus Delphine Vanoverberghe, erfgoedconsulente van de Erfgoedvereniging CO7. (AHP)

Info: www.onroerenderfgoed.be/erfgoedlening.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.