Gezellige sfeer op rustig en coronaveilig Café Koer

“De opkomst is min of meer wat we verwacht hadden”, vertelt de organisatie. © Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Theater aan Zee in Oostende is meer dan enkel naar voorstellingen gaan. Het is ook iets drinken met je vrienden op Café Koer. Dit jaar wat anders, met mondmasker en per tafel, maar gelukkig blijft het er gezellig. Wij gingen langs om de sfeer op te snuiven.

Café Koer is al jaren een vaste waarde op Theater Aan Zee. Voor heel wat Oostendenaars dé plek om iets te gaan drinken met vrienden en bekende acteurs en muzikanten te spotten, en voor jonge theatermakers the place to be om contacten te leggen.

Coronamaatregelen

De tent in het Leopoldpark staat er zoals vanouds, maar er gelden een aantal coronamaatregelen: staand iets drinken mag niet, je zit per bubbel aan tafel en om middernacht sluiten de deuren. Zoals de regels voor de horeca, dus. Toch heerst er een gezellige drukte. Mensen lopen langs met mondmasker, uiteraard –, drinken cocktails op de bovenste verdieping en genieten van de zon.

“We zijn tevreden tot nu toe”, reageert zakelijk leider van TAZ Hans Rabaey. “Het is beheersbaar druk. We hebben plaats voor 800 tot 1.000 mensen maar het is nog nooit volzet geweest. We hebben nog niemand moeten wegsturen die iets wilde komen drinken. En dat was ook net de bedoeling: we zorgden voor een grote capaciteit. De opkomst is ook min of meer wat we verwacht hadden.”

Vrijwilligers

Nog een aanpassing is dat alle bestellingen voortaan met een kaart betaald moeten worden. Aan de balie die die jetons verkoopt, vinden we Christine Verfaillie. Zij woont in Brussel maar werkt al vele jaren mee als vrijwilliger op Theater Aan Zee.

“Ik werkte in 1998 voor Toerisme Oostende”, vertelt ze. “Zij organiseerden toen nog mee TAZ en zo ben ik ook beginnen meewerken. Ook toen ik niet meer voor Toerisme werkte, ben ik blijven komen. Ik heb wel niet elk jaar meegewerkt, maar ben er dus toch al bij sinds het prille begin.”

Goede organisatie

“Dit jaar is het rustiger op Café Koer”, vertelt ze. “Rustiger, maar wel nog altijd heel tof. Ik ben blij dat het weer kán doorgaan. Ook voor de acteurs, dat ze weer voorstellingen kunnen spelen. Alles is ook erg goed georganiseerd en je merkt dat de mensen zich daar goed aan houden.”

“Keurig op tijd komen voor de voorstellingen en zo. Veel meer dan vroeger. En hoewel het nu wat rustiger is op Café Koer, vond ik dat het toch al wat drukker was. Nu, het gaat wel terugkomen. Iedereen is sowieso heel blij dat alles kan doorgaan.”