De kramen stonden iets verder uit elkaar, er was wat minder volk dan gewoonlijk en hier en daar kon je al een mondmasker spotten. Maar verder viel er op de Kortrijkse maandagmarkt weinig te merken van de coronacrisis die de wereld nu al een paar weken in de ban houdt. Mensen stonden gezellig te keuvelen, stonden dicht op elkaar in de rij en leken zich schijnbaar van geen kwaad bewust. De marktkramers waren dan ook best wel tevreden.

"Er is veel minder volk dan anders hoor", vertelt Martine Bougeouis, die samen met haar man een groeten- en fruitkraam uitbaat op het Schouwburgplein. Ze nemen telkens afscheid van hun klanten met een hoopvolle "misschien tot volgende week". "Je voelt dat de mensen bang beginnen te worden. En ook voor ons zijn het onzekere tijden. Het kan van het ene moment op het andere gedaan zijn met de markten. Als wij dan net een camion product aangekocht hebben van 10.000 euro, dan is dat voor ons een ramp. We doen dit al 27 jaar maar zo iets hebben we nog nooit mee gemaakt. Zelfs de crisis na de aanslagen van 9/11 komt niet in de buurt."

Gilles, Martine en Henrik in hun groenten- en fruitkraam., AN
Gilles, Martine en Henrik in hun groenten- en fruitkraam. © AN

Even verderop staan Lieven Claus en Johan Vanlerberghe een gezellige babbel te doen aan het kraam van 'Jantje Zalm'. "Ik heb een sterk immuniteitssysteem en Jan heeft handgel voorzien. Ik heb dus eigenlijk niet getwijfeld om naar buiten te komen deze morgen", aldus Lieven. "Ik probeer niet te veel risico te nemen, maar een mens moet toch eten ook. Dan doe ik dat liever door een lokale handelaar te steunen. Jan heeft de beste zalm van de streek!" "Trouwens, we zijn hier in de openlucht veel veiliger af dan al die mensen die nu op elkaar gepakt in de supermarkt staan omdat ze aan het hamsteren slaan", vult Johan nog aan.

Johan, 'Jantje Zalm' en Lieven maakten zich nog niet al te veel zorgen., AN
Johan, 'Jantje Zalm' en Lieven maakten zich nog niet al te veel zorgen. © AN

Nochtans had burgemeester Vincent Van Quickenborne donderdag al beslist dat alle Kortrijkse markten zouden sluiten. Maar hij moest op zijn stappen terug komen toen de federale overheid besliste om ze wel toe te laten. "Maar wij hadden dit inderdaad liever anders gezien", geeft schepen Vandendriessche toe. "Hoe meer afstand we op dit moment van elkaar bewaren, hoe beter. Ik ben er wel van overtuigd dat het grootste deel van de mensen daar aanwezig was om eten in te slaan. Maar de vraag blijft of dat in deze tijden nog verantwoord is." Het laatste woord over de markten is dus wellicht nog niet gezegd.

(Annelies Nollet)

De kramen stonden iets verder uit elkaar, er was wat minder volk dan gewoonlijk en hier en daar kon je al een mondmasker spotten. Maar verder viel er op de Kortrijkse maandagmarkt weinig te merken van de coronacrisis die de wereld nu al een paar weken in de ban houdt. Mensen stonden gezellig te keuvelen, stonden dicht op elkaar in de rij en leken zich schijnbaar van geen kwaad bewust. De marktkramers waren dan ook best wel tevreden."Er is veel minder volk dan anders hoor", vertelt Martine Bougeouis, die samen met haar man een groeten- en fruitkraam uitbaat op het Schouwburgplein. Ze nemen telkens afscheid van hun klanten met een hoopvolle "misschien tot volgende week". "Je voelt dat de mensen bang beginnen te worden. En ook voor ons zijn het onzekere tijden. Het kan van het ene moment op het andere gedaan zijn met de markten. Als wij dan net een camion product aangekocht hebben van 10.000 euro, dan is dat voor ons een ramp. We doen dit al 27 jaar maar zo iets hebben we nog nooit mee gemaakt. Zelfs de crisis na de aanslagen van 9/11 komt niet in de buurt."Even verderop staan Lieven Claus en Johan Vanlerberghe een gezellige babbel te doen aan het kraam van 'Jantje Zalm'. "Ik heb een sterk immuniteitssysteem en Jan heeft handgel voorzien. Ik heb dus eigenlijk niet getwijfeld om naar buiten te komen deze morgen", aldus Lieven. "Ik probeer niet te veel risico te nemen, maar een mens moet toch eten ook. Dan doe ik dat liever door een lokale handelaar te steunen. Jan heeft de beste zalm van de streek!" "Trouwens, we zijn hier in de openlucht veel veiliger af dan al die mensen die nu op elkaar gepakt in de supermarkt staan omdat ze aan het hamsteren slaan", vult Johan nog aan.Nochtans had burgemeester Vincent Van Quickenborne donderdag al beslist dat alle Kortrijkse markten zouden sluiten. Maar hij moest op zijn stappen terug komen toen de federale overheid besliste om ze wel toe te laten. "Maar wij hadden dit inderdaad liever anders gezien", geeft schepen Vandendriessche toe. "Hoe meer afstand we op dit moment van elkaar bewaren, hoe beter. Ik ben er wel van overtuigd dat het grootste deel van de mensen daar aanwezig was om eten in te slaan. Maar de vraag blijft of dat in deze tijden nog verantwoord is." Het laatste woord over de markten is dus wellicht nog niet gezegd.(Annelies Nollet)