Gezellige drukte maakt Ieperse horeca-uitbaters en handelaars blij

De Ieperse binnenstad stond afgelopen weekend in het teken van opendeurdagen. © TP
Redactie KW

De extra terrasruimte, gezellige drukte en warme zon waren afgelopen weekend meer dan welkom voor de Ieperse horeca-uitbaters.

Terrassen kunnen op zaterdag vanaf 18 uur en op zondag uitbreiden tot op de rijbaan in de Menenstraat en het deel van de Grote Markt tussen de Rijselstraat en de Sint-Jacobstraat.

Horecazaak New Regina ligt aan de Grote Markt en maakte gebruik van een stukje rijbaan bij de fontein. “We zijn tevreden. Hopelijk is dit weekend het begin van een positieve reeks“, zegt uitbater Roger Verschaeve, die ook Flanders Lodge hotel, hotel Oude Abdij en Gasthof ‘t Zweerd in handen heeft.

Beperkte bezetting

“De hotelmarkt moet nog op gang komen. In New Regina is de hotelcapaciteit slechts voor de helft bezet, terwijl ik er nu normaal een volledig bezetting zou moeten hebben. Daarom doe ik Flanders Lodge pas begin juli open. Ik schat dat ik dit jaar 50.000 van mijn normale 90.000 overnachtingen kwijt ben.”

Ieperlinge Ann Durnez (56) genoot zondagnamiddag van een terrasje op het verkeersvrije stukje markt met een collega van basisschool Loker-De Klijte-Kemmel en haar partner. “Ik ben blij dat onze stad herrijst”, vertelt ze.

“Eindelijk kan ik mijn collega eens buiten ontmoeten. ‘Kom, we gaan eentje drinken.’ Zalig dat dit opnieuw kan. Het is aangenaam druk en het weer is ideaal. Voor mij mag dit stukje rijbaan terrasruimte blijven. “

Behoefte op terras

Niet overal gedroegen klanten zich even voorbeeldig. Zaterdagnacht deed een vrouw haar behoefte op het terras van horeca- en platenzaak Vinyl & Chill. “Een andere vrouw trok een van mijn planten uit”, vertelt uitbater Benjamin Cassidy.

“We zijn pas één week opnieuw open en dan krijg je dit. Mijn camera’s namen het tafereel op. De vrouwen kwamen achteraf hun excuses aanbieden. Dat apprecieer ik wel. Ze lieten zondagmiddag zelfs een fles champagne als attentie achter op mijn terras, maar de fles werd dan weer gestolen door een ouder koppel dat in een aanpalende horecazaak ging eten. Voor de rest heb ik een heel goede week achter de rug. Ik ben superblij dat mijn zaak weer open is.”

Gratis treintje

Omdat de Ieperse binnenstad afgelopen weekend in het teken stond van opendeurdagen werden ook andere straten verkeersvrij gemaakt. Op zaterdag vervoerde een gratis treintje de mensen tussen het centrum naar de randparkings. “Onze handelaars kunnen momenteel alle steun gebruiken”, zegt schepen van Economie Diego Desmadryl (Open Ieper). (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.