Gezellig ontbijt voor Kom op tegen Kanker in Torhout

Een ruime delegatie van de bereidwillige medewerkers aan het eerste SKAT-ontbijt tegen kanker. © Foto JS
Johan Sabbe

SKAT, het lokale comité dat zich sinds 1992 voor Kom op tegen Kanker inzet, pakt op zondag 18 maart met een nieuw initiatief uit: een ontbijtbuffet in zaal De Bosgalm op de wijk Don Bosco. Er wordt op minstens tweehonderd deelnemers gehoopt.

Er zijn twee momenten voorzien om in een ongedwongen sfeer te ontbijten voor het goede doel: om 7.30 uur voor de vroege vogels en om 9.30 uur voor de langslapers. De tickets kosten 10 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen. Het SKAT-bestuur bestaat uit voorzitter Erna Christiaen, secretaris Christelle Demoor, Alida Cloet, Josephine Bossuyt en schepen van Volksgezondheid Rita Dewulf. Aan het ontbijt helpen nog een hoop vlijtige vrijwilligers mee, onder wie Mieke Fiems, Maria Corneillie, Kathleen Kindt, Christa Kindt, Karin Kindt en Christine Vancompernolle.

Plantjesverkoop

SKAT geniet vooral bekendheid van de plantjesverkoop ten voordele van Kom op tegen Kanker, die traditioneel in een weekend halfweg september plaatsheeft.

“Kom op tegen Kanker zet zich al decennialang in voor de strijd tegen kanker”, zegt schepen Dewulf. “Dat gebeurt door informatie te verstrekken, beleid te voeren ten voordele van kankerpatiënten, financiële steun aan medische en psychosociale projecten te verlenen en een eigen psychosociaal zorgaanbod te organiseren. Elke dag krijgen gemiddeld 110 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. We kunnen vurig hopen op een toekomst zonder kanker, maar helaas is de ziekte nog alom present. Mensen die niet aanwezig kunnen zijn op het ontbijt, kunnen onze actie ook steunen door een bedrag te schenken aan Kom op tegen Kanker.”

De kaarten voor het ontbijt zijn verkrijgbaar bij Christelle Demoor in het stadskantoor (050 22 11 22), Erna Christiaen (050 22 05 85), Rita Dewulf (0475 79 31 91) en alle medewerkers van SKAT.

Pionier Guido Denolf

SKAT, in 1992 ontstaan als Sociaal Komitee Aktief Torhout, startte onder impuls van de toenmalige schepen Paul Vanthournout en de enthousiaste Guido Denolf, die de vereniging geruime tijd geleid heeft. Na Guido werd wijlen schepen Agnes Verhelst voorzitter en zij werd op haar beurt opgevolgd door Erna Christiaen. In 2002 mocht SKAT de Staf Polletprijs van Jong CD&V in ontvangst nemen en in 2006 Het Torhouts Trekpaard van Beweging.net (het vroegere ACW).

Tijdens grote activiteiten, zoals de plantjesverkoop in september, kan het comité een beroep doen op een grote schare vrijwilligers. “We zijn iedereen die een handje toesteekt bijzonder dankbaar”, zegt Christelle Demoor. “Het is allang niet meer evident om mensen te vinden die zich belangeloos ergens voor willen inzetten.” (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.