Gewezen wereldkampioen ultraloop Lucas Degroote overleden

Op de foto zie je links Lucas Degroote en rechts auteur Gerrit van Betsbrugge. © (foto EDB)
Redactie KW

Op zaterdag 11 maart is Lucas Degroote overleden in AZ Groeninge in Kortrijk.

Lucas Degroote werd op 6 januari 1946 geboren in Kerkhove, waar hij opgroeide op de grens Kerkhove-Waarmaarde.

Hij was een goede loper en liep al in zijn collegetijd podiumplaatsen maar door een zware blessure aan zijn voet moest hij stoppen met lopen.

Hij wou eigenlijk sportleraar worden, maar door die blessure volgde hij verpleegkunde. Als leerkracht was hij aan de slag in de verpleegsterschool in Waregem. Daarna trok hij voor een jaar naar de spoedopname bij Sidmar en na een snelopleiding in Leuven richtte hij in kliniek Maria’s Voorzienigheid in de Loofstraat in Kortrijk mee de afdeling kunstnieren op. Daarna richtte hij ook nog Ambulance Luc op. Hij liet dit bedrijf over in 1978. Dan trok hij naar Gent waar hij tot zijn zestigste op de spoedopname bleef werken als verpleger.

Wereldkampioen

Op zijn 44ste was Lucas weer begonnen met lopen in competitie. Zijn eerste wedstrijd was er één voor medici en paramedici. Na een tijdje liep hij weer marathons. De eerste keer dat hij 50 km liep, kwam hij meteen als derde aan. Hij werd ook aangesproken om ultraloop te doen en haalde uitzonderlijke resultaten. Hij werd tijdens een duurloop van 100 km in Alamos in Spanje zelfs wereldkampioen in zijn reeks als veteraan. Lucas bleef lopen tot in 1984.

Daarnaast zette Lucas zich nog in voor de toenmalige Bond van Grote en Jonge Gezinnen in Kortrijk en hielp hij mee het Vlaams Kruis Zuid-West-Vlaanderen oprichten.

Drie jaar geleden schreef Gerrit Van Betsbrugge uit Bellegem nog een brochure over Lucas met als titel ‘Lucas Degroote, een grijze muis wordt wereldkampioen bij wedergeboorte’.

Volksfiguur

Lucas was de partner van Lut Buysschaert. De kinderen zijn Peter, Bart, Jan en Nele. Er zijn negen kleinkinderen.

Lucas was in Bellegem een volksfiguur. Hij kwam graag onder de mensen. Hij las dagelijks de kranten, ging veel wandelen en bekeek documentaires.

Lucas schonk zijn lichaam aan de wetenschap. Er is een gebedsdienst in de parochiekerk van Waarmaarde. Wegens de maatregelen in verband met corona vindt deze dienst in strikt intieme kring plaats. (EDB – Uitvaartzorg Planckaert)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.