Gewezen Tielts gemeenteraadslid Irma De Ruytter (97) overleden na coronabesmetting

Redactie KW

In het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis is maandag 9 november gewezen CVP-gemeenteraadslid Irma De Ruytter op 97-jarige leeftijd overleden. Enkele dagen eerder werd bij opname in het ziekenhuis een coronabesmetting vastgesteld.

2020 startte heel slecht voor weduwe Irma. “In januari overleed onze broer Jan”, zegt haar oudste zoon René Baertsoen. “Vervolgens isoleerde corona ons moeder van de buitenwereld, want kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen konden alleen nog langskomen mits naleving van de maatregelen.”

Desondanks beleefde Irma nog enkele mooie momenten tijdens de zomer. Een kleindochter duwde haar in de rolstoel de Poelberg op. “Donderdag 5 november ging het plots niet meer. Ons moeder was opvallend moe en kortademig. Een opname in het ziekenhuis was noodzakelijk. Er volgde een hard verdict: ze was besmet met het coronavirus.”

Onwel geworden

Irma leek evenwel te herstellen. “De symptomen waren mild en de koorts verdween.” Zondagavond kreeg ze nog een telefoontje van een zoon. “Ze maakte plannen om naar het woonzorgcentrum te gaan en kon nog lachen met een grapje. Maar ‘s nachts werd ze heel onrustig. Het verplegend personeel wou helpen, maar moeder zakte plots ineen. Reanimatie hielp niet meer.” Volgens René is niet duidelijk of zijn moeder overleden is aan corona dan wel aan een andere aandoening.

Na haar huwelijk met Maurice Baertsoen, gewestelijk secretaris van het ACV Tielt, woonde Irma enkele jaren in Dentergem en later in Tielt. Het gezin kreeg zeven zonen en later kwam Andrea erbij. “Koning Boudewijn aanvaardde het peterschap van mij en ontmoette ons gezin bij zijn bezoek aan Tielt in het voorjaar van 1975”, zegt jongste zoon Boudewijn Baertsoen.

Irma en Maurice (helemaal rechts) met hun jongste zoon Boudewijn bij koningin Fabiola en koning Boudewijn, die peter was van de zevende zoon.
Irma en Maurice (helemaal rechts) met hun jongste zoon Boudewijn bij koningin Fabiola en koning Boudewijn, die peter was van de zevende zoon.

Fervent klerenmaakster

Naast de dagelijkse huishoudelijke taken naaide Irma zelf de kleren voor haar kinderen. “Zij maakte zelfs de trouwkleren van haar schoondochters. Breien kon ze als de beste.” Ze was ook actief in het operettegezelschap TOP en voorzitster van KAV Tielt. “Samen met mijn vader leerde ze ‘s avonds in het zwembad van het VTI heel wat Tieltenaren zwemmen.” Alsof dat allemaal niet volstond, zetelde ze van 1971 tot 1976 in de gemeenteraad, waar donderdagavond een minuut stilte werd gehouden.

Nadat Maurice stierf in 2002, bleef Irma alleen achter in hun woning in de Volderstraat. “Fysiek ging ze sinds haar 95ste achteruit, maar verstandelijk bleef ze heel alert. Tot dan stond ze nog zelf in voor de boodschappen en haar maaltijden. Zonder verpinken kon ze hele gedichtjes uit de oude doos opzeggen.” De laatste jaren kon Irma thuis blijven wonen dankzij de hulp van zoon Dirk en echtgenote Magda.

Uitvaart in beperkte familiekring

Voor de uitgebreide familie betekent de aanwezigheid van niet meer dan vijftien personen op de uitvaart een extra opdoffer, ook al omdat kinderen en kleinkinderen geen afscheid konden nemen. “Alleen de kinderen met partner en vier kleinkinderen kunnen de afscheidsdienst bijwonen”, aldus nog Boudewijn. “De rest kan thuis via livestream volgen. Een laatste groet op de begraafplaats mag gelukkig wel nog.”

(TVW)