Gewezen textielarbeider André Dekein overleden door corona

Wijlen André Dekein. © Uitvaartzorg Billiet
Redactie KW

In het AZ Delta Roeselare is André Dekein (91) uit Geluwe overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het ging snel. “Dinsdag werd hij in het ziekenhuis positief getest en zondagavond is hij overleden”, zegt zoon Marc. “Het was niet meer mogelijk om afscheid te nemen en dat valt ons zeer zwaar.”

André Dekein werd geboren in Poelkapelle. Hij trouwde met Laura Debeuf. Ze woonden lang samen in de Kattestraat. Laura werkte als grensarbeidster in een spinnerij en hielp tijdens de zomer met de tabaksteelt. Er zijn drie kinderen Freddy (Poperinge) en Marc en Ann (beiden Geluwe). Daarnaast zijn er negen kleinkinderen en heel veel achterkleinkinderen. “Onze pa haalde veel voldoening uit het werken in zijn tuin en het kweken van groenten”, vertellen de kinderen. “Daar kon hij veel over vertellen en dat deed hij met veel passie.”

André Dekein was het grootste deel van zijn loopbaan textielarbeider. “Lang in Deerlijk en dan bij De Witte Lietaer in Lauwe”, vertelt zoon Marc. “Een vijftal maanden geleden nam hij zijn intrek in het woon-zorgcentrum Ter Walle in Menen.”

Lang thuis kunnen wonen

“Toen onze moeder ziek werd, heeft hij ze met veel liefde verzorgd”, blikken de kinderen dankbaar terug. “In augustus 2007 is ze gestorven. Hij bleef alleen achter in zijn huisje waar hij zo trots op was. Vader is zo lang mogelijk in zijn huis blijven wonen met hulp van de kinderen en kleinkinderen.”

“Er kwam een thuisverpleegster en hij liet ‘s middags een warme maaltijd afleveren”, vertelt zoon Marc. “Ik ben in brugpensioen en ging om de twee dagen eens langs.” André Dekein was jarenlang wielertoerist en reed op zondagmorgen mee tot hij 78 jaar was.

“Hij was lid van een wielertoeristenclub in Aalbeke”, vertelt zoon Marc. “Hij sloot zich daar aan omdat er daar enkele leden waren met wie hij nog samenwerkte in Deerlijk. Mijn vader kweekte ook kanaries en parkieten in zijn volières die hij trouwens zelf maakte.”

Stamvader

“We zijn blij dat hij zeer lang in zijn huis is kunnen blijven wonen met hulp van de kinderen en kleinkinderen. Sedert enkele jaren moest hij naar de nierdialyse in het ziekenhuis. Zijn overlijden komt toch wel wat onverwacht. Er is natuurlijk zijn hoge leeftijd. Het coronavirus heeft er anders over beslist. Jammer.”

André Dekein was ook de stamvader van een aantal keer een viergeslacht. Zo was het in juli 2015 feest toen kleinzoon Steven Dekein (31) voor de derde keer papa werd. Na Mac en Sael zag Lee het levenslicht. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier