Gewezen secretaris luidt alarmbel: “Stad Brugge verwaarloost het Zilverpand”

Peter Warlop: "De fontein spuit al anderhalf jaar geen water meer en ziet er helemaal niet fris uit." © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Peter Warlop, voormalig secretaris van de handelaarsvereniging Zilverpand, vraagt het nieuwe stadsbestuur om een volledige heraanleg van het middenplein van dit handelscomplex. “‘t Zilverpand wordt al jaren stiefmoederlijk behandeld door het stadsbestuur. Het middenplein ligt er verwaarloosd bij en heeft nood aan een opwaardering”, vindt hij.

Voormalig secretaris van de handelaarsvereniging van het Zilverpand Peter Warlop uit zich erg kritisch over de huidige gang van zaken bij het in 1979 geopende winkelcentrum. Hij vraagt niet minder dan een complete vernieuwing van het publieke domein tussen de winkels. Warlop is al sinds de jaren 80 actief als organisator van allerlei evenementen en als radiomaker. Hij zorgt ook nog steeds voor de muziek die wordt gespeeld door de luidsprekers in de winkelstraten en heeft dus wel zicht op de handel en wandel in de binnenstad.

“Ik kwam terecht in het bestuur van de handelsvereniging van ‘t Zilverpand doordat mijn vriendin hier in de kledingzaak State of Art werkt. Doordat de handelaars wel oor hadden naar mijn ideeën, ben ik in 2010 gestart als secretaris van de vereniging. Ik werkte toen goed samen met Bart Vandenbergh van BNP Parisbas Real Estate, toen de beheerder van de winkelpanden. De diverse winkelpanden op het gelijkvloers zijn in handen van enkele investeringsgroepen en vanaf de eerste verdiepingen zijn het sociale appartementen van Vivendo. Het middenplein is echter publiek domein en dus eigendom van de stad Brugge. Toen ik actief was binnen de handelaarsvereniging, hebben we hier heel wat druk bijgewoonde evenementen georganiseerd. Toen er een nieuwe groep het beheer van de winkelruimtes overnam, kreeg ik de indruk dat ik ze me niet meer echt nodig hadden en omstreeks 2014 heb ik dat mandaat stopgezet.”

Veel leegstand

Volgens Peter is ‘t Zilverpand er sindsdien zeker niet op vooruit gegaan, integendeel. “De huidige beheerders hebben geen band met de Bruggelingen en met de stad. Er worden nauwelijks activiteiten georganiseerd en er is veel leegstand. Veel handelaars willen hun lidgeld niet meer betalen omdat ze de indruk hebben dat er toch niets mee gedaan wordt. Er komt inderdaad een nieuwe zaak COS, maar die komt in de plaats van de intussen vertrokken zaken Hilfiger, Kiwi, McGregor en Pepe Jeans. Ik vernam dat speelgoedwinkel Bart Smit binnenkort vertrekt en ook Ulla Popken zal niet blijven. De winkel Camicie is intussen vervangen door een telefoonwinkel en Planet Parfum, The North Face en Venice by Rue Nord zijn er niet meer.”

Volgens Peter Warlop wordt het Zilverpand ook door het stadsbestuur al jaren stiefmoederlijk behandeld, zeker wat het onderhoud van het middenplein betreft. “Ik heb de indruk dat er nogal wat politici zijn die het niet weten maar het middenplein van ‘t Zilverpand, tussen de twee grote winkelstraten in, is wel degelijk openbaar domein, stadseigendom dus. De stadsdiensten zouden dit moeten onderhouden zoals andere straten en pleinen, maar ik heb niet de indruk dat dit het geval is”, zegt Peter Warlop. “De banken die werden geplaatst zijn aftands en oude zieke bomen drukken de tegels en de omliggende ijzeren elementen naar boven. Kasseien liggen los, er staat heel wat onkruid tussen de stenen en de bodembedekkers in de bakken rond de bomen zijn niet sierlijk,… Symbolisch is ook de fontein, die wellicht al anderhalf jaar geen water meer spuit en die er met groene aanslag aan de buitenkant allesbehalve fris uitziet. In jullie krant las ik dat de nieuwe schepen van openbaar domein Mercedes Van Volcem allerlei grote plannen heeft, maar ‘t Zilverpand is ze precies vergeten. Het middenplein ligt er verwaarloosd bij en heeft nood aan een opwaardering. Ik pleit voor een volledige heraanleg. Dit zal tijdelijk wel wat hinder meebrengen, maar het lijkt me echt noodzakelijk.”

Verandering op komst

Suzy Denys, managing director van Codebel, het bedrijf dat instaat voor het beheer van de winkelpanden, ontkent intussen dat het Zilverpand zou verwaarloosd worden en dat er geen activiteiten zijn. “Wij hebben het beheer nog maar een goed half jaar in handen, sinds de Franse groep Primonial eigenaar werd, maar hebben wel al activiteiten opgezet rond Pasen en rond Halloween. Onze belangrijkste aandachtspunt is de leegstand terugdringen. Door de komst van de kledijketen COS zijn we alvast op goede weg”, stelt Suzy Denys.

Schepen voor Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) geeft toe dat het Zilverpand nood heeft aan een opwaardering. “Het ziet er nu inderdaad niet zo fris meer uit, maar ik ben samen met mijn diensten bezig met de opmaak van een plan om deze site aantrekkelijker en ook groener te maken. Ik vraag nog even geduld, maar beloof dat wij onze plannen binnenkort zullen voorleggen aan alle betrokken actoren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier