Gewezen Poperingenaar bouwt unieke buitenkachel: “Gezellig buiten rond het vuur zonder rook”

Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Bram Coudijzer (37), die vanuit Watou uitweek naar Gent, ontwierp een ecologische buitenkachel, waar men ook pizza’s op kan bakken. “De jongste maanden waren goed gevuld met de detaillering van de kachel, pizza’s bakken en proeven, maar ook met de bouw van de webshop, die sinds vorige week online staat. Je kan vanaf nu de kachel bestellen”, zegt Bram.

Bram Coudijzer is de zoon van fotograaf Geert, die vroeger een winkel had op de hoek van de Gasthuis- en Pottestraat. “Ik ben opgegroeid in Dadizele (tot mijn 6 jaar), Poperinge (tot mijn 12 jaar) en Watou (vanaf mijn 12 jaar, waar mijn ouders nu nog wonen) met twee zussen en een broer. Ik volgde het college, en spendeerde mijn jeugd vooral in Jeugdhuis Den Couter, waar ik optredens en ook Summerset organiseerde. Ik ben in Antwerpen Productontwikkeling (Master, 5 jaar) gaan studeren, waarna ik meteen als productontwikkelaar- meubelontwerper kon beginnen bij Extremis, toen nog in Gijverinkhove”, vertelt Bram. “Aan de meeste ontwerpen die vanaf 2007 door Dirk Wynants van Extremis werden uitgebracht heb ik meegewerkt, maar vooral de Hopper gaf mij veel voldoening, omdat die meteen een groot succes was, en intussen het belangrijkste product is voor Extremis. Na elf jaar bij Extremis wilde ik veranderen, minder tijd verliezen met pendelen, en ook aan eigen meubels kunnen werken”, aldus nog Bram.

Het lukte vrij snel om met minder hout en met amper rook of uitstoot van fijn stof te stoken

Zelfstandige

“Dat werd mogelijk toen ik zelfstandige marketeer werd. Ik werkte voornamelijk voor kunstenaar Arne Quinze, maar deed bijvoorbeeld ook de website voor De Stoverie, het nieuwe leemkachelbedrijf van mijn vader. Intussen werkte ik al aan enkele eigen ontwerpen, maar vanaf begin 2021 besliste ik om daarop te focussen en even geen marketing te doen. De zoektocht naar een ecologische buitenkachel gaf hierin de doorslag. Ik was, naar aanleiding van de toeloop op vuurkorven of -schalen tijdens de lockdown, beginnen nadenken over een beter, aangenamer, gezonder, ecologischer systeem om buiten gezellig voor het vuur te kunnen zitten. Met oudjaar werd ik nog eens herinnerd aan de vele nadelen van zo’n open vuur”, gaat Bram verder. “Het lukte toch al vrij snel om met minder hout en met amper rook of uitstoot van fijn stof te stoken. Daarna was het een kwestie van engineering om het hele systeem te optimaliseren: je moet lang genoeg kunnen genieten van het vuur, het moet werken met verschillende houtsoorten, en ik wilde er pizza’s op kunnen bakken. Je kan nu je kachel bestellen (pre-order). Bijna de helft van de eerste Early Bird serie is nu verkocht. Deze serie wordt nog geleverd voor de kerstvakantie.” Bram Coudijzer is verloofd met Karen Delvoye, afkomstig uit Poperinge. Zij geeft momenteel Nederlandse les in Anderlecht. “Tijdens het thuiswerk maakte ik trouwens het opgroeien van onze pasgeboren zoon dagelijks van dicht mee, wat ik geweldig leuk vond”, besluit Bram Coudijzer, die thuis al veel eigen prototypes van meubels staan heeft.

Meer info: jackie.eco

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.