Gewezen doelman Rosé Schotte (84) overleden

Rosé Schotte overleed op 84-jarige leeftijd. © foto Serenity Wervik
Redactie KW

In het woon- en zorgcentrum Mater Amabilis in Wervik is Rosé Schotte (84) uit Wervik overleden. Hij was een clubicoon van voetbalclub Eendracht Wervik.

Twintig jaar lang was hij doelman van de Tabaksploeg. In de rijke geschiedenis van geel-rood behoorde hij ongetwijfeld tot de betere doelmannen. Later werd Rosé Schotte er jeugd- en keepertrainer.

Op zijn zeventiende debuteerde hij tegen Winkel Sport in het eerste elftal onder de lat. Het werd een debuut om nooit meer te vergeten want hij werd afgevoerd met een… gebroken vinger. Omdat Rosé Schotte nogal ver uit zijn doel kwam en meevoetbalde, was hij in die tijd een buitenbeentje.

Rosé Schotte beleefde een fantastische periode onder trainer Roland Storme, gewezen winnaar van De Gouden Schoen. In de herfst van zijn loopbaan vertrok Rosé Schotte naar het naburige FC Houthem dat pas was opgericht en dus startte in vierde provinciale. De ervaren doelman was toen 38 jaar en was er twee jaar speler-trainer.

Opmars als keepertrainer

Na zijn spelersloopbaan keerde Rosé Schotte terug naar de schaapstal in de Hellestraat. Als keepertrainer maakte hij dankzij voorzitter en hoofdsponsor André Ollevier de opmars mee van eerste provinciale naar de toenmalige derde klasse.

Een ploegfoto van Eendracht Wervik in 1969. Doelman Rosé Schotte staat naast André Billiau, Vital Bonte en Johnny Devos.
Een ploegfoto van Eendracht Wervik in 1969. Doelman Rosé Schotte staat naast André Billiau, Vital Bonte en Johnny Devos.© foto archief St.O.C

Als keepertrainer eindigde hij in de jaren negentig bij SK Gullegem dat toen speelde in eerste provinciale en er tijdens het seizoen 1997-1998 kampioen speelde. Hij was een flinke zestiger toen hij er een seizoen later stopte. Rosé Schotte bleef sportief, speelde tennis en ging fietsen.

“Ik heb altijd opgekeken naar Roger. Hij was echt een voorbeeld als sporter en als mens“, reageert Achiel Verschaeve, gewezen secretaris van Eendracht Wervik. “Een zeer goede vriend van zeer vele mensen is heengegaan.”

Eerlijke en prachtige mens

“Een grote meneer en een prachtige doelman”, aldus zijn gewezen ploegmaat Johnny Devos (77). “Rosé was een eerlijke en prachtige mens.” In oktober 2015 gaf hij samen met zijn toenmalige ploegmaat André Billiau de aftrap van de wedstrijd tussen Eendracht Wervik en SK Vlamertinge.

Rosé Schotte was van beroep mecanicien en woonde jarenlang in het begin van de Menensesteenweg. Hij was de weduwnaar van Josiane Demuyter en vader van drie kinderen Christel, Eric en wijlen Dany. Er zijn daarnaast drie kleinkinderen Celine, Maxime en Luca.

Rosé Schotte een laatste groet brengen is enkel mogelijk op afspraak in het funerarium Serenity, in het begin van de Vredestraat in Wervik. De uitvaart vindt komende dinsdag plaats in strikt intieme familiekring.

(EDB/ foto’s Serenity Wervik en St.O.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier