‘Geweldig geweldloos carnaval’ in Blankenberge

© WK
Redactie KW

Carnaval zit er ook in Blankenberge alweer op, en dit jaar was het volgens burgemeester Daphné Dumery (N-VA) een vlekkeloze carnavalseditie zonder incidenten. “De voorbije carnavalsdagen waren een enorm succes. Er waren meer feestvierders dan gebruikelijk op zwier, de cafés zaten bomvol en de carnavalisten hadden er duidelijk zin in. Ze hadden blijkbaar ook begrepen dat een geweldig carnaval er een is zonder geweld”, aldus een tevreden burgemeester Dumery.

De politie stelde vast dat er beduidend minder politionele tussenkomsten waren vergeleken met voorgaande jaren. “De jarenlange oproep om carnaval ‘geweldig’ te houden zonder geweld, begint dus vruchten af te werpen”, zegt ook Philip Denoyette, commissaris en woordvoerder van de Lokale Politie Blankenberge. “Naast enkele kleine voorvallen hebben we vastgesteld dat er zeer weinig interventies nodig waren. We waren als korps goed voorbereid en hebben extra manschappen ingezet om een oogje in het zeil te houden tijdens de carnavalsdagen. We weten dat er zich vaak vechtpartijen voordoen op locaties waar veel volk samenkomt, in het bijzonder wanneer er een hoge dosis alcohol bij te pas komt. Opmerkelijk genoeg was dat dit jaar niet het geval.”

Volgens burgemeester Dumery ligt dat ook aan de aard van de alcoholconsumpties. “De alcohol vloeit tijdens carnaval nog altijd even rijkelijk, maar we zien de laatste jaren wel een tendens dat er meer bieren met een laag alcoholgehalte worden genuttigd. Hierdoor houdt de carnavalist het niet alleen meerdere dagen vol, maar is ook de kans op discussies en vechtpartijen kleiner. Deze evolutie was dit jaar heel goed zichtbaar: het was een geweldig carnaval zonder geweld. Ik ben dan ook bijzonder trots op ons Blankenbergs carnaval”, klinkt het.

Volgens schepen van Carnaval en Middenstand Benny Herpoel (N-VA) zetten ook de horeca-uitbaters dit jaar hun beste beentje voor. “Ze hebben er alles aan gedaan om de Blankenbergse carnavalist een prachtige tijd te bezorgen. Vele handelszaken deden de moeite om hun zaak volgens een bepaald thema aan te kleden, dj’s werden ingehuurd,… De carnavalisten werden kortom echt verwend en dat hoort ook zo. Een carnavalist in hart en nieren wil in de eerste plaats vooral plezier maken.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier