Geveltuintje aanleggen in Kortrijk? Geen vergunnning meer nodig

Inge Platteeuw en Bert Herrewyn. © AXV
Redactie KW

Het Kortrijkse stadsbestuur heeft beslist dat zijn inwoners vanaf 1 juli zonder voorafgaand papierwerk een geveltuintje kunnen aanleggen.

De vergunningsplicht wordt vanaf 1 juli afgeschaft. “Zo kunnen onze inwoners die graag een geveltuintje willen meteen starten”, stelt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A). “We vragen enkel om binnen de 30 dagen te registreren via de website van de stad. Wie dat doet en een factuurtje van het plantje en eventueel de teelaarde en/of boomschors, toevoegt, krijgt bovendien een premie van 25 euro.”

Groen

Geveltuintjes in Kortrijk zijn al een vijftal jaar actief. Tot nu toe met matig succes. Bert Herrewyn: “We kregen een tiental aanvragen per jaar binnen. Dat is niet veel maar ook niet weinig. We hopen dat we met deze aanpassing de geveltuintjes in Kortrijk een boost kunnen geven.”

In de Veldstraat zijn veel bewoners alvast enthousiast. Inge Platteeuw, bijvoorbeeld, plantte vandaag samen met de schepen een klimhortensia. “In onze straat is er op enkele bomen na niet veel groen. Maar de inwoners willen meer groen. Sommigen hebben bloempjes geplant aan die bomen. Als we met een aantal mensen in de Veldstraat een geveltuintje aanleggen, zal de straat een pak mooier ogen.”

Lucht filteren

“Niet vergeten dat een uitgegroeide gevelplant evenveel fijn stof uit de lucht filtert dan een stadsboom van 25 jaar”, besluit Bert Herrewyn. “Zo’n geveltuintje zorgt er ook voor dat de woning in de zomer minder snel opwarmt. Niets dan voordelen dus.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier