Gevangene met corona in coma, cipiers willen garanties over mondmaskers

Redactie KW

Een gedetineerde van de Brugse gevangenis die besmet is met het coronavirus wordt in het ziekenhuis in een kunstmatige coma gehouden. Ondertussen vragen de cipiers garanties over beschermings- en ontsmettingsmiddelen.

Donderdagavond bracht een ambulance een gedetineerde vanuit de Brugse gevangenis naar het AZ Sint-Janziekenhuis in Brugge. De man vertoonde ernstige symptomen van het coronavirus en moest bij aankomst meteen beademd worden. Ondertussen beslisten de dokters om hem in een kunstmatige coma te houden. De man ligt naar verluidt alleen op een kamer en wordt er, zoals de procedure voorschrijft, de klok rond bewaakt door een cipier en een politieagent.

Volgens woordvoerder Alain Blancke van vakbond ACV moet de overheid met garanties komen dat het personeel in de gevangenissen verzekerd is van beschermings- en ontsmettingsmateriaal. “In het begin van de crisis werden we nogal stiefmoederlijk behandeld”, zegt Alain Blancke. “Ondertussen is dat verbeterd, maar je wil niet weten wat we hebben moeten doen om iets heel eenvoudigs als papieren doekjes te krijgen. Het verhaal over de gedetineerden die zelf mondmaskers maken, is ondertussen gekend en we gebruiken die ook maar eigenlijk weten we niet hoe betrouwbaar die zijn. We hebben dagelijks overleg met de overheid en we blijven vragen dat er voldoende beschermings- en ontsmettingsmateriaal wordt voorzien voor ons personeel”, klinkt het.

De regels rond handen wassen en social distancing worden in de gevangenis zoveel als mogelijk toegepast, maar zijn gezien de context niet altijd even eenvoudig. “De gedetineerden met corona worden in een aparte afdeling gezet, maar ook in de gewone afdeling en bij de net gearriveerde gedetineerden kunnen er besmette personen bij zijn. Wij vragen dan ook voldoende FPP2-maskers, zodat we bij tussenkomsten in die afdelingen eveneens voldoende beschermd zijn. Dit is een heel uitzonderlijke situatie, dat begrijpen wij ook, maar het moet veilig én menselijk blijven voor zowel het personeel als de gedetineerden”, klinkt het. (LK/ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier